Den här rätten blev såå god! Ni måste prova om ni får tag i färsk tonfisk och gillar lite asiatiska smaker. Smakrikt, lätt, fräscht. I glaset en frisk och fruktig Chardonnay.
4 personer
Tonfisk
4 bitar (600 gram) färsk tonfisk
Svarta och vita sesamfrön
Flingsalt, svartpeppar
Gör detta precis innan servering:
Blanda ihop sesamfrön och salt och peppar på ett fat. Lägg tonfiskskivorna i paneringen och tryck till så att blandningen fastnar ordentligt.
Halstra tonfisken hastigt i olja i het stekpanna, cirka 1 1/2 minut per sida. Den ska vara röd inuti annars blir den torr. Skär upp i lagom tjocka skivor.
Wasabimajonnäs
1 dl majonnäs (hemslagen eller färdig)
1 - 1/2 msk wasabi på tub (testa dig fram hur stark du vill ha den)
1/2 msk japansk soja
(ev 1 tsk färsk riven ingefära)
Blanda ihop alla ingredienserna till majonnäsen och ställ kallt tills servering
Glasnudelsallad
4 portioner glasnudlar
1-2 pak choi
1/2 purjolök (eller ett par salladslökar)
2-3 morötter
1 chili
1/2 gurka
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och klipp dem i mindre bitar.
Strimla sak choi, purjolök, morötter och gurka. Finhacka chilin.
Fräs allt utom gurkan hastigt i olivolja.
Dressing
2 msk fisksås
2 msk limesaft
3 msk vatten
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan tills det är dags att montera rätten.
Garnering
Limeklyftor
Montering
Blanda ihop glasnudlar och grönsaksblandningen i en skål. Häll över dressingen och rör runt ordentligt.
Lägg upp blandningen på (djupa) tallrikar.
Lägg tonfiskskivorna ovanpå glasnudelsalladen.
Klicka på majonnäsen och servera med en eller två limeklyftor att pressa över.
Vintips
Till denna rätt rekommenderar vi en frisk och fruktigt Chardonnay. Vi provade en chilenare som var fantastiskt god och passade alldeles utmärkt. Los Patricios Pandolfi (96267). Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk smak med tydlig fatkaraktär, inslag av röda äpplen, valnötter, aprikos, brynt smör, apelsin och kardemumma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar