Experimentlustan i köket fortsätter här hemma. Mannen kom hem med finfin rödingfilé från lokala fiskaffären. Det har vi tillagat många gånger med romsås och kokt potatis men nu var det dags att ta rödingen till nya höjder och jag måste säga att det lyckades!
Det här blev en riktigt lyxig men samtidigt ganska lättlagad rätt med fantastiska smaker. Inspirerade av Erik Hammar från Sveriges Mästerkock. I glaset tycker vi det passar med en frisk och fruktig Chablis. Vintips längst ner i inlägget.
Det här blev en riktigt lyxig men samtidigt ganska lättlagad rätt med fantastiska smaker. Inspirerade av Erik Hammar från Sveriges Mästerkock. I glaset tycker vi det passar med en frisk och fruktig Chablis. Vintips längst ner i inlägget.
4 pers
600-700 gram rödingfilé
Flingsalt
Citronpeppar
Vitvinssås
2 scharlottenlökar
2 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong (vatten + 1 1/2 msk fiskfond)
2 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
2 msk smör
Tillbehör
1 liten gurka
60-70 gram rom (forellrom, stenbitsrom eller liknande)
1/2 dl rostade hasselnötter (finns att köpa färdigt)
1 kruka dill
2 msk citronsaft
1-2 msk olivolja
Rotselleripuré
400-500 gram rotselleri
1 dl creme fraiche
4 msk smör
1 1/2 msk äppelcidervinäger
Skala och tärna rotsellerin. Lägg i en kastrull med lite salt och koka den mjuk. Cirka 20-30 minuter. Känn med en gaffel att den är mjuk.
Häll av vattnet och mixa slätt med smör och crème fraîche.
Smaka av med äppelcidervinäger och lite salt.
Hacka löken och fräs i lite smör tills den är mjuk men inte tar färg.
Häll på vin och reducera ner till hälften.
Häll på fiskbuljong och låt även detta koka ned till hälften.
Sila av och häll ned vätskan i en kastrull igen.
Tillsätt grädde och låt sjuda upp.
Blanda i smör och smaka av med salt och citronsaft.
Hacka hasselnötterna.
Skala gurkan och dela den på längden. Ta ur kärnhuset med en tesked. Tärna i små fina bitar.
Blanda samman nötter, gurka, rom och hackad dill. Tillsätt citronsaft och olivolja.
Sätt in en ugnsfast form i ugnen på 150 grader tills den blir varm. Detta gör att det blir lättare att dra av skinnet på fisken senare.
Putsa fiskan och ta bort eventuella ben.
Strö på flingsalt och citronpeppar.
Ta ur den varma formen ur ugnen och pensla med lite olivolja.
Lägg i fisken och baka klart i ugnen 8-12 minuter beroende på hur stora filéerna är.
Dra bort skinnet från fisken.
Lägg rotselleripuré i botten på en djup tallrik.
Placera fisken ovanpå purén.
Lägg nöt/gurk-röran i en ring runt fisken.
Mixa såsen skummig (om du vill) och häll ovanpå röran.
Dekorera fisken med lite dill.
Vintips
Vi tycker att en fruktig och frisk Chablis passade alldeles utmärkt till denna rätt. Testa gärna Petit Chablis, La Chablisienne, (5585) om du inte redan gjort det. Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, citrus, mineral och krusbär. Pris 139 kr.
Boschendal Chardonnay (6299) är ett riktigt fyndvin för sina 109 kr. Smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, kardemumma, brynt smör, nötter och apelsin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar