Vilken himla god rätt detta blev! Återigen - risotto kan man göra sååå mycket gott med!
4 pers
4 dl risottoris
1 liter vatten
2-3 msk kycklingfond
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 paket saffran
2 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
1-2 msk smör
Salt, peppar
24 (eller fler) frysta vannamei-räkor
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
Finhackad persilja
Salt, peppar
Citron- och vitlökscreme:
1 1/2 dl creme fraiche (32%)
1/2 - 1 vitlöksklyfta
Rivet skal och ev saft från en citron
Salt
Börja med att göra citron- och vitlökscremen
Riv ner vitlöksklyftan i creme fraiche och tillsätt citronskal. Smaka av och tillsätt ev citronsaft.
Salta försiktigt.
Blanda vatten och fond i en kastrull och låt koka upp.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök i lite olja tills löken blir glansig.
Rör i risottoris och fräs någon minut.
Häll på vin och saffran och låt koka in.
Tillsätt kycklingfond efter hand och rör hela tiden.
Låt koka cirka 18-20 minuter. Smaka av. Riset ska ha en liten kärna och risotton ska vara lös.
Rör i parmesan och en klick smör.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Ta bort stjärten på vannamei-räkorna. Lägg på hushållspapper och torka av.
Finstrimla chili och skär vitlök i tunna skivor.
Fräs räkorna i olja tillsammans med chili och vitlök. 2-3 minuter.
Rör i hackad persilja.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg upp risotton i djupa tallrikar. Toppa med räkor, en klick citron-och vitlökscreme och lite mer hackad persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar