onsdag 7 juli 2021

Kotlett med salviasmör och smashed potatoes

I senaste Smakbox fick vi bland annat hem kotlett av rapsgris så vi passade på att göra en härligt somrig middag bestående av kotlett, salviasmör, smashed potatoes och smörstekt sparris. 


4 pers

4 kotletter. Rapsgris är uppfödda hos utvalda bönder med närodlad raps i sitt foder. Detta ger ett extra mört, smakrikt och saftigt kött
Smör
Flingsalt
Svartpeppar

Hetta upp en stekpanna på högsta värme. Lägg i en klick smör och sänk till 2/3. Krydda köttet med salt och peppar och stek 1 1/2 minut per sida.
Lägg i ännu en klick smör och stek ytterligare 1 1/2 minut per sida. Sänk värmen till låg temp och låt köttet gå klart. Låt vila 5-10 minuter innan servering.


Salviasmör

75 gram smör
15 blad färsk salvia
1 msk olivolja
1/2 klyfta vitlök
1/2 röd chili
1 msk citronsaft
1 msk limesaft
Flingsalt
Citronpeppar (eller svartpeppar)

Mixa ihop alla ingredienser och rulla in örtsmöret i plastfolie. Stoppa in i frysen och ta ut cirka en halvtimme före servering.


Smashed potatoes

Cirka 3-4 färsk- eller delikatesspotatis per person
Oliv- eller rapsolja
Vitlök
Citron
Färska örter
Flingsalt
Citronpeppar (eller svartpeppar)

Koka potatisen nästan helt klar men se till att den inte blir mosig.
Låt kallna.
Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till ordentligt. Jag använder handen.
Pensla med en blandning av olja, vitlök och pressad citron.
Strö över salt, peppar och färska kryddor.
Baka på 225 grader i cirka 20 minuter tills potatisen fått fin färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar