måndag 5 juli 2021

Halstrad tonfisk med mango- och avokadosalsa

Sommarfräscht. Sommarmat. Det här måste ni göra! Kombinera med ett glas Chenin Blanc och det blir inte så mycket bättre.


2 pers

300-400 gram färsk tonfisk
Olivolja
1 lime

Marinera tonfisken i lite olja samt saft och rivet limeskal ett par timmar innan tillagning.

Halstra tonfisken på grillen eller på ett grilljärn. Grilla hastigt, cirka 1/2 - 1 minut per sida. Den ska ha en rå kärna och INTE bli torr! Krydda med salt och peppar och finriv lite limeskal över vid servering.

Mango- och avokadosalsa
2 medelstora eller 1 stor mango (det går bra med fryst tärnad också)
1 avokado
1 mozzarella
1/2 - 1 röd chili beroende på hur stark du vill ha salsan
2 salladslökar
2-3 msk god olivolja
1 lime
Flingsalt
Svartpeppar
Bladpersilja
Koriander (hoppa över om du inte gillar och tillsätt istället mer bladpersilja)

Skär mango och avokado i tärningar och lägg i en skål.
Skär mozzarellan i bitar och häll ner i skålen.
Finhacka chili och blanda i.
Strimla salladslök och blanda i.
Häll i olivoljan och blanda runt.
Finriv limeskal och tillsätt tillsammans med saften av limen.
Krydda med salt och peppar.
Strössla över bladpersilja och koriander. 

Tips från Vincoachen
En Chenin Blanc visade sig bli en perfekt matchning till denna rätt. Vi drack sydafrikanska Raats Chenin Blanc Old Wine 2017 (71798). Sanslöst fin med tropiska toner och ett örtig avslut. Finns i Systembolagets beställningssortiment. Det går förstås bra med en annan Chenin Blanc om man inte hittar just denna.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar