söndag 15 januari 2012

Saftiga lammracks med potatisgratäng med chevre och rödvinssås

Här mina vänner bjuder jag på ört- och vitlökskryddade rosastekta lammracks med en härlig potatisgratäng med smak av chevre och till det en mustig rödvinssås. Smaker som bara gifter sig i munnen! Till detta serverar vi ett riktigt gott Shiraz-vin.


4 pers

Lammracks
800-1000 gram färska eller frysta lammracks
4 st vitlöksklyftor
1/2 kruka rosmarin
1/2 kruka timjan
1/2 dl olivolja
1/2 pressad citron
Salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa och skär bort kappan på lammracksen.
3. Krossa/hacka 4 klyftor vitlök samt ett rejält knippe rosmarin och timjan.
4. Blanda med olivolja samt pressad citron, salt och peppar.
5. Gnid in lammet i marinaden, stoppa i en plastpåse och låt stå och gotta till sig (ju längre desto bättre).
6. Grilla/stek lammracksen i en grill- eller stekpanna cirka 1 minut på varje sida, på hög värme. Pannan skall vara riktigt varm innan du lägger ner dem.
7. Lägg dem på en plåt eller i en stor form och in i ugnen tills innertemperaturen har nått 58-59 grader för medium, använd stektermometer för bäst resultat.
8. Slå in racksen i folie och låt vila i ungefär tio minuter så att köttsaften rinner ut och racksen blir färdiga.
9. Servera hela eller skär upp i två bitar och ställ dem mot varandra med benen omlott.

Potatisgratäng med chevre
1 kg potatis
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
1/2 purjo i slantar
100-150 gram chevre
salt, svartpeppar

1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och fond.
2. Låt koka på SVAG värme i 10 minuter. Rör försiktigt mellan varven så att det inte bränner vid.
3. Dra kastrullen från värmen och smula ned hälften chevren och blanda i purjon. Salta och peppra.
4. Häll över i en ugnssäker form eller i små portionsformar, strö på resten av chevren och grädda i 225 grader varm ugn cirka 15-25 minuter tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk. Portionsformar går snabbare så gör du detta i större gratängform kan det ta längre tid och du kan eventuellt sänka gradantalet mot slutet så att det inte bränner vid.

Rödvinssås
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Maizena

1. Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör.
2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.
3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
4. Vispa i 2 msk smör och blanka av precis innan servering.

Tips från Sommeliern
Till lamm passar ett fruktigt Shiraz-vin som handen i handsken. Sydafrikanska Allesverloren är mycket prisvärt, fruktigt med inslag av mörka bär, hallon, örter och kakao.

1 kommentar:

  1. Getost i potatisgratängen, vilket bra tips!
    Vilken fin liten mini-gryta! Jag fick två sådana i julklapp av J. Blev jätteglad, men jag har inte riktigt hunnit inviga dem ännu eftersom J genast lagade leverpastej i dem. Säkert jättefin pastej, men mat med lever i är inte min grej, tyvärr.

    SvaraRadera