måndag 31 juli 2023

Kantarellrisotto med Serranoflarn

Kantarell-säsongen är här och då blir det såklart en kantarellrisotto. Vill man göra rätten vegetarisk skippar man bara den lufttorkade skinkan. I glaset en italienare.



4 pers 

400 gram färska kantareller
Smör att steka i

6-8 skivor lufttorkad skinka, ex Serrano
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl avorioris
8 dl buljong (jag blandade grönsaks- och kantarellfond 2 msk av vardera - smaka dig fram)
1 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
2 msk smör
Salt, peppar
Salladslök
Kryddgrönt

Stek den lufttorkade skinkan i en het torr stekpanna.
Alternativt ätt ugnen på 150 grader. Lägg ut skinkan på en bakpappersklädd plåt. Baka av i ugnen cirka 5-7 minuter tills den känns torr och fått fin färg. 

Ansa kantarellerna och skär i mindre bitar om de är stora. 
Fräs svampen i en stekpanna, krydda med salt och peppar och ställ undan.

Blanda till buljongen och koka upp.

Skala och hacka lök och vitlök. 
Smält smör i en kastrull och fräs lök och vitlök och rör sedan ner riset. Blanda om väl så att alla riskorn får en hinna av smör på sig.

Späd med 1-2 dl av buljongen och det vita vinet. Koka upp och sjud sedan tills all buljong kokat in. Rör runt då och då.
Späd med resten av buljongen och fortsätt sjuda under omrörning till nästan all vätska kokat in. Provsmaka för att se om riset är klart. Det ska ha en liten kärna men ändå vara mjukt.

Blanda i parmesan, kantareller och hälften av salladslöken.
Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp risotton i en djup tallrik. Toppa med lite salladslök och ev kryddgrönt och sätt i prosciutto-flarnen som små segel.

Tips från Vincoachen
Denna kväll en verkligt seriös Barbera; Barbera d'Alba S Stefanetto 2018. Massor av smak av mörka bär, främst körsbär, blåbär men även mogna röda bär som jordbugg, hallon. Mjukt, snälla och väl integrerade tanniner, medellång till lång i smaken.




Italienaren Borgogno Langhe Rosso (70384) är ett prisvärt vin vi tipsat om tidigare. Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kanel, blåbär och vanilj.




Vill man steppa upp några kronor tycker vi man kan testa Borgogno Barbera d'Alba (74201). Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, blåbär, örter, viol och salvia. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar