Älskar lax. Nyttig och god mat som man kan variera nästan i det oändliga. Denna gång fick den en asiatisk touch som vi tyckte blev väldigt lyckad. Skippa riset om ni vill köra ännu nyttigare!
4 pers
4 bitar laxfilé (cirka 175-200 gram per person)
Marinad:
1 apelsin (skal och saft)
1 liten bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
5 msk japansk soja
Grönsaker:
2 morötter
1/2 purjo
1 stor broccoli
1 pak choi
(Här kan man självklart välja vilka grönsaker man har hemma eller gillar bäst)
Riv skalet från apelsinen och pressa saften.
Skala ingefära och riv cirka 1 msk.
Blanda skal från apelsin, apelsinsaft, ingefära, pressad vitlök och soja i en skål.
Lägg i laxen och låt marinera 15-20 minuter.
Smörj en ugnssäker form och placera laxen tillsammans med marinaden i formen.
Strö över sesamfrön och baka på 175 grader i 15-20 minuter beroende på storlek.
Koka under tiden riset.
Skala morötterna och skär i slantar.
Strimla purjo i slantar.
Dela pak choi i mindre bitar.
Skär broccoli i små buketter.
Woka eller stek grönsakerna snabbt på hög värme så de behåller sin krispighet.
Krydda med salt och peppar.
Servera gärna med lite japansk soja.
Tips från Vincoachen
Vi tycker att ett Chenin Blanc passar bra till denna rätt. Denna kväll valde vi ett sydafrikanskt vin från Mullineux, tyvärr svårt att få tag i här men här kommer fler alternativ:
Allesverloren Chenin Blanc (75986) Sydafrika. Fruktig, kryddig, mycket frisk smak med inslag av fat, gula päron, bivax, gröna äpplen och apelsin.
Stellenrust Chenin Blanc (2807) Sydafrika. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula päron, persika, bivax, vita vinbär och grapefrukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar