Lagade denna rätt med inspiration från bästa Jennie Walldén och måste dela med mig för det här blev verkligen jättegott! Vincoachen ville testa om det eventuellt skulle funka med rosébubbel eller en Pinot Gris (därav två glas) och det vita klarade rätten och hettan bäst tyckte vi.
4 pers
Heta räkor
500 gram frysta Vannameiräkor
3 vitlöksklyftor
1/2 - 1 tsk chiliflakes
1/2 lime
Neutral olja
Curry
5 små schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 msk röd currypasta
2 citrongräs
1 kruka koriander
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
2 msk fisksås
1/2 msk strösocker
1 lime
150 gram pak choi
Neutral olja
Servering
Basmati- eller jasminris
Koriander
Börja med curryn: Finhacka lök och riv vitlök och ingefära.
Banka ut citrongräset för att frigöra smak.
Hacka korianderstjälkarna och spara bladen till servering.
Riv skalet av en lime.
Hetta upp en wok eller stekpanna med neutral olja och fräs lök, vitlök och ingefära 1 minut.
Tillsätt currypasta och låta fräsa ytterligare en halv minut.
Häll i kokosmjölk, vatten, citrongräs, fisksås, socker, korianderstjälkar och limezest.
Låt koka i cirka 10 minuter.
Plocka upp citrongräset och smaka av om det behöver tillsättas mer av lime eller fisksås.
Dela pak choi i munsstora bitar och lägg i curryn. Låt sedan småputtra på svag värme medan du fixar räkorna.
Skiva vitlöken.
Hetta upp en stekpanna eller wok med neutral olja och häll i vitlök och chiliflakes. Låt fräsa 10 sekunder och tillsätt sedan räkorna. Låt fräsa tills räkorna fått färg, det går ganska snabbt.
Pressa över limesaft och ta av pannan från värmen.
Toppa curryn med räkorna och strössla över koriander.
Servera med ägande varmt ris.
Tips från Vincoachen
Inte helt lätt vinkombo men vi valde en tysk Grauburgunder - en Pinot Gris - Groh Organic (5551). Nyanserad, fruktig smak med inslag av gula päron, persika, ananas, kryddor och apelsin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar