Parmesanpotatis är ett riktigt gott tillbehör till kött tycker jag. Jag valde att göra dem i muffinsformar denna gång men man kan även göra dem på plåt. Potatisen fick sällskap av saftiga lammkotletter, köpta lokalt såklart, ugnsbakade tomater och vitlökssmör. I glaset en riktig pang-Rioja.
4 personer
Beräkna 2 lammkotletter per person
Marinad:
Olivolja
Ett par skivade vitlöksklyftor
Citronsaft
Salt, peppar
Färsk rosmarin
Låt lammkotletterna ligga i marinad ett par timmar för extra saftighet.
Krydda lammkotletterna med salt och peppar och stek i smör i stekpanna eller grilla på grillen. Låt sedan vila 10 minuter. Hur lång tid det tar beror såklart på storleken på köttet men även på hur vällagat du föredrar.
Parmesanpotatis:
8 potatisar
Olivolja
Färsk timjan eller annan ört
1 dl parmesanost
Flingsalt
Svartpeppar
Skala potatisen och skiva i så tunna skivor som möjligt.
Pensla en muffinsform med lite olivolja i varje "hål".
Lägg potatisskivorna lite omlott. Salta och peppra lite mellan lagren.
Pensla med lite olivolja ovanpå varje hög.
Krydda med flingsalt och svartpeppar.
Baka potatisen på 200 grader i cirka 20 minuter.
Ta ut och strö över parmesanosten och sätt in i ytterligare cirka 5 minuter tills osten fått en fin färg.
Strössla över finhackade örter.
Ugnsbakade småtomater:
Lägg tomaterna i en ugnsfast form och häll över lite olivolja.
Krydda med salt och peppar och gärna någon kvist färsk timjan eller rosmarin.
Baka cirka 15 minuter i ugnen tillsammans med potatisen.
Vitlökssmör:
150 gram smör
2-3 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
Finhackad persilja
Svartpeppar
Lägg rumsvarmt smör i en skål och pressa i vitlök. Blanda i citronsaft. Salta efter behag och vrid några varv med pepparkvarnen. Rulla ihop till en rulle i gladpack som får vila i kylen till servering.
Hej😊Vi ska prova den här maträtten nästa helg. Vinet du tipsade om är slut. Har du något annat förslag? Med vänliga hälsningar Johanna
SvaraRadera