lördag 29 februari 2020

Skrei med brynt smörsås och sötpotatispuré

Igår fick vi till en rätt som verkligen fick änglarna att sjunga! Ni anar inte så gott detta var. Ja ni måste prova själva. Det går lika bra med torskrygg om man inte får tag i skrei. I glaset en prisvärd, frisk och elegant Chardonnay.


4 pers

Fisk
4 bitar skreirygg (eller torskrygg)
Citronpeppar
5 dl vatten
1 1/2 msk salt
2 tsk strösocker

Börja med att rimma fisken cirka en timme innan tillagning så blir den fastare och finare tycker jag.
Blanda vatten, salt och socker i en form och lägg i torskryggen. Låt stå i kylen tills det är dags att börja med tillagningen.

Torka av fisken och krydda med citronpeppar. Lägg i en ugnsfast form och baka av på 150 grader i cirka 18-20 minuter beroende på storlek.

Sötpotatispuré
3-4 sötpotatisar
3 dl vispgrädde
Salt, peppar

Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull och slå på grädden.
Koka försiktigt tills potatisen är mjuk. Rör om några gånger under tiden. Sila av grädden och spara. Mixa potatisen med stavmixer till en slät konsistens och späd med kokgrädden. Smaka av med salt och peppar.

Brynt smörsås
100 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
Saften av 1 citron 
Salt, svartpeppar

Bryn smöret i en kastrull tills det börjar skumma, bli brunt och dofta nötaktigt.
Blanda i grädde och crème fraîche och värm på tills det precis börjar koka. Passa så att den inte spricker.
Smaka av med citronsaft så det blir lagom med syra och krydda med salt och peppar.

Tillbehör
Stekt svamp
Sauterad brysselkål

Värm upp olja i en kastrull så den blir riktigt het. Blanda i brysselkålen och sväng runt den så den  blir glaserad runt om. Man kan ta av några blad i förväg och även halvera några för att få olika storlek.


Vintips
Vi provade en för oss ny Chardonnay från Sydafrika, Franschhoek Celler Reserve 2018 (2489). 
Fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av röda äpplen, ananas, mineral, kardemumma, smör och apelsin. Klart godkänt och prisvärt med sina 149:-




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar