Det är ju bara så gott med fish tacos. Frasiga fiskbitar friterade i panko och med massor av goda tillbehör gör detta till en riktig favorit hemma hos oss. I glaset möter vi upp de många smakerna med ett fruktigt vin med mycket smak.
4 pers
Fisk
600 gram torsk- eller sejrygg. Just dessa bitar är lite tjockare än filé och blir extra bra till tacos.
Salt, svartpeppar
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
3 dl pankomjöl (hittas oftast i asiatiska hyllan i butiken)
1 dl neutral rapsolja
Mangosalsa
200 gram färsk eller fryst och tinad mango i tärningar
1 finhackad röd chili
2 msk limesaft
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Färsk koriander
Salt, svartpeppar
Sriracha-mayo
2 dl majonnäs (jag använder alltid Hellmans)
4 msk Srirachasås (eller annan stark chilisås)
Salt, svartpeppar
Avocado-röra
2 mogna avocado
2 msk limesaft
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl creme fraiche
2 mogna tomater skurna i små bitar (ta bort kärnorna)
Ev hackad färsk koriander
Salt, svartpeppar
Picklad rödlök
1 rödlök
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
Till servering
Mini tortillas. Vi brukar beräkna 3 tortillas per person
15 krossade nachos att strö över som lyfter rätten till en ny nivå
Börja med att pickla rödlöken.
Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna något.
Skär löken i tunna ringar och lägg ner i lagen.
Låt stå svalt minst 1 timme innan servering.
Rör därefter ihop alla rörorna och ställ svalt tills det är dags att servera.
Skär fisken i kuber. Salta och peppra.
Gör i ordning en skål eller djup tallrik med mjöl, en med vispat ägg och en med pankomjöl.
Doppa fiskbitarna i först vetemjöl, sedan ägg och sist panko.
Häll oljan i en kastrull med höga kanter och hetta upp den till 180 grader. Enklast med en termometer men man kan även prova med en bit bröd som ska bli gyllenbrunt och frasigt snabbt.
Ha ett lock bredvid OM det skulle börja brinna.
Fritera cirka 10 fiskbitar i taget tills de är gyllene och frasiga. Cirka 4 minuter.
Låt rinna av på hushållspapper.
Värm de små tortillabröden enligt anvisningar på förpackningen under tiden så de är klara när fisken är färdig.
Låt alla runt bordet göra sina tacos med alla tillbehören snyggt upplagda i skålar.
Vintips
Detta är en smakrik rätt med många olika smaker så vi tycker att det passar bra med ett generöst och fruktigt vin med mycket smak. Mont-Redon (2813) är ett Côtes du Rhône med mycket fruktig smak med inslag av aprikos, gula päron, nätmelon, peppar och apelsinskal. Ett synnerligen humant pris också; 115 kronor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar