Biff Rydberg är ju som en slags lyxig pytt-i-panna och denna gång gjorde vi den på hjort, därav namnet. En vild Rydberg helt enkelt. Annars är originalet gjort på oxfilé och det är inte fy skam det heller. Senapscremen måste ni göra, den ger den där lilla extra dimensionen till rätten. I glaset en Shiraz från Australien.
4 pers
Rydberg
Cirka 800 gram hjort (innanlår eller filé) alt oxfilé
12 potatisar
2 gula lökar
4 äggulor
Smör- och rapsolja
Persilja
Salt, svartpeppar
Senapscreme
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk socker
1 1/2 msk Dijonsenap
2 msk Colmans senapspulver
Salt, svartpeppar
Vispa grädden tillsammans med sockret.
Blanda i senap och senapspulver och vispa snabbt ihop. Smaka av med salt och peppar.
Förvara svalt tills det är dags att servera.
Skala den råa potatisen och skär den i ungefär 1 cm stora tärningar.
Hacka löken och skär köttet i ungefär lika stora tärningar som potatisen.
Råstek potatisen i smör- och rapsolja. Rör om då och då och låt dem få en fin gyllene färg.
Salta.
Lägg upp potatisen på ett fat och håll varmt.
Hetta upp stekpannan på nytt på hög värme. Häll i ytterligare smör- och rapsolja och lägg i kött och lök. Låt bryna utan att röra runt tills du ser att allt börjar ta färg. Rör då hastigt om och stek en liten, liten stund till (beroende på hur rött du vill ha köttet).
Krydda med salt och peppar.
Lägg upp köttet och löken för sig och potatisen för sig. Strössla över persilja.
Servera gärna den råa äggulan i ett litet snapsglas. Det ser trevligt ut och låt alla blanda ihop sin pytt med ägg, potatis, kött, lök och den goda senapscremen.
Vintips
Vi testade med en fin Shiraz till denna rätt och det passade mycket bra. Penfolds Kalimna Bin 28 (16320). Smakrikt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, eukalyptus, svartpeppar, vanilj, kaffe och mörk choklad. Pris 249:-
Ett par prisklasser ner hittar vi en annan Penfold, nämligen Koonunga Hill (6253) för 99:- Alltid ett gott alternativ tycker jag. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, mynta, vanilj och mörk choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar