tisdag 4 februari 2020

Tildas bästa köttfärssås

Det finns väl ungefär lika många recept på köttfärssås som det finns hushåll men här kommer, som vi tycker, världens godaste. Tillägnad min kära son Christoffer - det är så här man gör :-)
Och nu har jag hittat en krydda som verkligen tar fram smakerna ännu mer! Kan ni gissa vad det är?



6 pers

800 gram blandfärs
2 gula lökar
1-2 röd paprika
1 chili
2-3 morötter
1 förpackning krossade tomater med basilika
(1 dl rött vin)
1-2 dl vatten (ta mindre om du har vin)
2 msk oxfond
4-5 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
Kryddor: paprikapulver, chilipulver (alt cayennepeppar), salt, peppar.
Uppdatering: Tillsätt ett par msk Santa Maria Umami som verkligen lyfter smakerna!



Till servering: Färskriven parmesan

Skala och hacka gul lök.
Hacka paprikan och morötterna i bitar.
Finhacka chilin.
Bryn köttfärsen.
Bryn lök, paprika, chili och morötter. Ta inte för mycket åt gången.
Häll krossade tomater över köttfärs och grönsaker. Tillsätt vatten, vin och buljong och rör om.
Pressa i vitlöken.
Rör i tomatpurén.
Krydda och låt därefter köttfärssåsen puttra på svag värme under lock i minst 15 minuter.
Servera med pastafavoriten och riven parmesanost.

Vintips
Till denna rätt serverar vi såklart en klassisk italienare. Chianti Classico Fonterutoli (32229) är alltid ett säkert kort och har en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, kaffe, örter och kakao. Pris 145:-




1 kommentar:

  1. Perfekt, eftersom vi har en gammal flaska av detta rödvin som bör drickas nu. Årgång 2000 fick nästan full pott av Anders Röttorp i DI när det begav sig.
    Min farmor hade burkchampinjoner i köttfärssåsen, något som jag inte var särskilt förtjust i. Nu ska vi testa denna, lite mordernare variant.

    Kul med recept och vintips!

    SvaraRadera