torsdag 19 juli 2012

Lammstek i skivor och potatisgratäng med fetaost

Rosastekt och örtdoftande lammstek i skivor går snabbt att steka på järnet eller grilla en härlig sommarkväll. Marinera ett par timmar innan det är dags att tillaga så blir det riktigt saftigt och gott. Servera gärna tillsammans med den krämiga potatisgratängen med fetaost. Och så ett gott Shiraz-vin i glaset. Succé!


4 pers

4 skivor lammstek i skivor
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
Citronsaft
Timjan, rosmarin
Salt, peppar, ev persillade

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg köttbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.
Gojsa runt ordentligt så köttet blir marinerat runt om. Låt stå ett par timmar.
Ta ut köttet en stund innan det är dags att steka/grilla så det är rumstempererat.
Stek/grilla cirka 3 minuter per sida beroende på tjocklek.

Potatisgratäng med fetaost

10 stora potatisar
2-3 vitlöksklyftor

1 paket fetaost, 150 gram
100 gram babyspenat
2 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
Riven gratängost
Salt, svartpeppar
1. Skala och skiva potatisen tunt.
2. Blanda potatis, smulad fetaost och babyspenat i en ugnsfast form.
3. Salta och peppra.
4. Blanda grädde, mjölk och pressad vitlök och slå över formen.
5. Toppa med riven ost.
6. Gratinera på 200-225 grader tills osten fått fin färg och potatisen är mjuk. Detta tar 45-60 minuter. Låt gärna gratängen "stå till sig" minst 10 minuter innan servering.

Vintips
Shiraz är en klassiker till lamm. Sydafrikanska Allesverloren är mycket prisvärt och jädrans gott. Fruktigt, inslag av fat, mörka bär, hallon, örter och kakao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar