Detta är en riktig favoriträtt hos oss. Så fräsch och så god. Får man inte tag på tonfisk så går det finfint att göra rätten med lax också. I glaset föreslår vi en Chenin Blanc eller en Sauvignon Blanc.
4 personer
Tonfisk
4 bitar (600 gram) färsk tonfisk
Svarta och vita sesamfrön
Flingsalt, svartpeppar
Gör detta precis innan servering:
Blanda ihop sesamfrön och salt och peppar på ett fat. Lägg tonfiskskivorna i paneringen och tryck till så att blandningen fastnar ordentligt.
Halstra tonfisken hastigt i olja i het stekpanna, cirka 1 - 1 1/2 minut per sida. Den ska vara röd inuti annars blir den torr. Skär upp i ganska tunna skivor.
Wasabimajonnäs
1 dl majonnäs (hemslagen eller färdig) Jag använde Hellmans.
1 - 1 1/2 msk wasabi på tub (testa dig fram hur stark du vill ha den)
1/2 msk japansk soja
1 tsk färsk riven ingefära
Blanda ihop alla ingredienserna till majonnäsen och ställ kallt tills servering
Glasnudelsallad
4 portioner glasnudlar
1-2 pak choi
1/2 purjolök (eller ett par salladslökar)
2-3 morötter
1 chili
1/2 gurka
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och klipp dem i mindre bitar.
Strimla sak choi, purjolök, morötter och gurka. Finhacka chilin.
Fräs allt utom gurkan hastigt i olivolja.
Dressing
2 msk fisksås
2 msk limesaft
3 msk vatten
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan tills det är dags att montera rätten.
Garnering
Limeklyftor
Montering
Blanda ihop glasnudlar och grönsaksblandningen i en skål. Häll över dressingen och rör runt ordentligt.
Lägg upp blandningen på tallrikar.
Lägg tonfiskskivorna ovanpå glasnudelsalladen.
Klicka på majonnäsen och servera med en eller två limeklyftor att pressa över.
Denna kväll testade vi en Sauvignon Blanc; Gabrielskloof Amphora 2022. Torrt med härlig syra, tydliga citrustoner och lätta mineraltoner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar