fredag 21 april 2023

Kinesiska räkor med sötstark sås och jordnötter

Idag bjuder jag på ett riktigt smarrigt recept med Vannamei-räkor. Tillsammans med stekta grönsaker och en sötstark sås blir det en härlig rätt som dessutom är både lättlagad och snabb att fixa. I glaset ett friskt och bärigt rosévin.



4 pers

300 gram Vannamei-räkor (cirka 40 st)
2 dl vatten
1/2 tsk vetemjöl
2 msk Sweet Chili sås
3 msk japansk soja
2 msk Hoisinsås
2 tsk Sriracha (alt 2 krm chiliflakes) Smaka av hur starkt du vill ha det!
Jordnötter
2 salladslökar
3-4 morötter
2 paprikor

Ris till servering

Blanda vatten och vetemjöl tills inga klumpar återstår.
Rör i Sweet Chili sås, Hoisinsås, soja och sriracha (alt chiliflakes).  Smaka av!

Ta bort stjärten från räkorna, torka av och krydda med en nypa salt.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek räkorna tills de är gyllene. Ställ åt sidan.

Skär morötterna i tunna slantar.
Halvera, kärna ur och skär paprika i strimlor.
Skär salladslök i skivor.

Stek paprika och morötter i olivolja ett par minuter. Tillsätt salladslök och krydda med salt.
Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.

Häll ner såsen i stekpannan och sjud ett par minuter tills den börjar tjockna.
Blanda i räkor och grönsaker och sjud 1-2 minuter.

Lägg upp ris, grönsaker och räkor i djupa tallrikar. Strössla över jordnötter.

Tips från Vincoachen
Till denna rätt serverar vi ett friskt rosévin, t ex Cuvée Madame (2203). 
Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, färska örter, persika, röda vinbär och blodgrapefrukt. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar