Sandefjordsås kan vara den godaste sås jag vet. Det bästa är att den är så enkel att tillaga också! Här har den sällskap av en torskrygg som vi lindat in i lufttorkad skinka. I glaset kan man välja en Chardonnay eller ett lite lättare rött, som t ex en Pinot Noir.
4 pers
700-800 gram torskrygg
5 dl vatten
1 1/2 msk salt
2 tsk strösocker
4 skivor Serrano eller annan lufttorkad skinka
Salt, citronpeppar
Sås
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
100 gram smör
1 msk Dijonsenap
Saften av 1/2 citron och 1/2 lime
Salt
Peppar
Gräslök
Tillbehör
Kokt potatis, broccoli eller annan valfri grönsak, en hyvlad skiva gurka per portion.
Fisken
Rimma torsken 1/2 - 1 timme innan den tillagas.
Blanda vatten, salt och socker i en form och lägg i torskryggen. Låt stå i kylen tills det är dags att börja med tillagningen.
Torka av bitarna och lägg i en ugnsfast form. Krydda med lite citronpeppar. Linda in bitarna i skinka och stick eventuellt igenom en tandpetare eller en bit av en grillpinne för att hålla ihop.
Låt gå på 150 grader cirka 15 minuter eller tills du ser att den är klar. Har du en termometer så kör till 48 grader.
Såsen
Blanda grädde och crème fraîche i en kastrull. Låt sjuda (ej koka) några minuter under omrörning.
Tärna smöret och blanda i efter hand och under fortsatt omrörning.
Tillsätt senap, citron- och limesaft samt smaka av med kryddorna.
Låt sjuda ytterligare en liten stund.
Klipp över rejält med gräslök.
Tips från Vincoachen
Här kan man antingen gå på ett vitt eller lättare rött vin. En smaksak det där. Den lite salta skinkan gör att det passar utmärkt med ett rött tycker vi.
Väljer man ett rött föredrar vi en Pinot Noir med sin lite syrliga, örtiga och bäriga smak. Här kommer två förslag.
Mycket prisvärt och trevligt är Cono Sur, Pinot Noir Organgic (4641) från Chile. Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, choklad, kanel, hallon, lakrits och örter.
Steppar vi upp ett snäpp i prisklass kan vi rekommendera Olivier Leflaive (5447), Bourgogne Cuvée Margot. Bärig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, örter och kryddor.
Vill man hellre gå på ett vitt vin passar en Chardonnay bra med sin fyllighet. Ett vin jag tipsat om tidigare och som är riktigt bra och prisvärt är Simonsig (2032) från Sydafrika. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av ananas, röda äpplen, mango, vanilj, nötter och apelsin.
Vårt sista tips är ytterligare ett vin från Cono Sur, nämligen Cono Sur, Singel Vineyard Chardonnay (6522). Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, päron, smör, kiwi och vanilj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar