Den här rätten måste ni testa! Härliga asiatiska smaker. Lent, smakrikt och krispigt på samma gång.
Saftiga bitar av kyckling som marineras i bland annat honung, soja och ingefära och nudlar som blir krämiga av en sås smaksatt med jordnötssmör och en massa annat gott.
Inspiration hämtad från Jennie Walldén.
4 pers
Honungskyckling
500-600 gram kycklinglårfilé
2 msk japansk soja
1 1/2 msk flytande honung
2 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Nudlar
4 portioner vetenudlar (funkar med äggnudlar också)
3 salladslökar
2 msk rostade sesamfrön
1/2 dl salta jordnötter
1 bit gurka
Srirachasås (färdigköpt) eller Sambal Oelek
Sås
2 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk sesamolja
2 msk jordnötssmör
2 msk tahini (sesampasta)
1/2 msk socker
Putsa kycklingen och skär i mindre bitar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål och tillsätt kycklingen. Ställ åt sidan så länge.
Rör ihop alla ingredienserna till såsen.
Rosta sesamfröna i torr het stekpanna.
Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
Skiva salladslök i tunna slantar.
Skär gurkan i tändstickstunna stavar.
Grovhacka jordnötterna.
Blanda nudlarna med såsen och rör om ordentligt.
Stek kycklingen på hög värme.
Lägg kycklingbitarna ovanpå nudlarna. Toppa med salladslök, gurka, rostade sesamfrön och jordnötter.
Klicka på Sriracchsås eller Sambal Oelek för lite mer hetta.
Tips från Vincoachen
Asiatisk mat kan vara lite svårt att kombinera med vin och denna rätt har ganska mycket umami i ingredienser som tahini och sesamolja. Vi valde Mullineux Old White Wine som är en blend på Chenin Blanc, Grenache, Clairette, Viogner och Semillon. Otroligt användbart matvin men tyvärr lite svårt att få tag i men kommer i små volymer då och då.
Ett annat bra alternativ är Stellenrust Chenin Blanc (2807). Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula päron, persika, bivax, vita vinbär och grapefrukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar