torsdag 19 december 2019

Älgfärsköttbullar med dijonsenapssås och potatispuré

I veckan gjorde jag köttbullar på älgfärs och undrar i mitt stilla sinne varför jag inte provat det tidigare. Det var ju så galet gott! Serverade med potatispuré, dijonsenapssås och rårörda lingon. I glaset en ny trevlig bekantskap i form av ett Côtes du Rhône.


4 pers

Köttbullar
600 gram älgfärs
1 1/2 dl vispgrädde
3-4 msk ströbröd
1 gul lök
1 ägg
1 msk viltfond
1 1/2 msk dijonsenap
2 tsk viltkrydda eller torkad timjan
Salt, peppar

Låt ströbrödet svälla i vispgrädden ungefär 10 minuter.
Finhacka lök och stek den försiktigt så den blir genomskinlig.
Blanda älgfärsen med gräddblandningen, lök, ägg och tillsätt fond och senap.
Krydda med salt och peppar.
Skölj en skärbräda (så lossnar köttbullarna lättare när det är dags att steka).
Rulla köttbullarna och doppa händerna i vatten mellan varven så går det lättare att rulla.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna på medelvärme cirka 5-6 minuter.

Dijonsenapssås
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
2 1/2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
2 msk Dijonsenap
Maizena
Salt, svartpeppar

Hacka scharlottenlök och fräs snabbt.
Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka ihop cirka fem minuter.
Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen.
Red av med Maizena och tillsätt senap, salt och peppar.

Potatispuré
Gör en god potatispuré av pressad kokt potatis, en klick smör, varm mjölk och salt och peppar. Om man vill kan man även blanda i lite (Västerbotten) ost.

Rårörda lingon
250 gram frysta lingon
1/2 dl strösocker

Blanda de frysta lingonen med sockret i en skål och låt dem tina, så att sockret smälter.
Rör om några gånger under tiden.



Vintips
Vi provade en ny Côtes du Rhône; Le Petit Secret (71847) som blev en väldigt trevlig bekantskap. Luftning rekommenderas och då får man ett härligt bärigt och gott Rhônevis för 139 kronor. Extra plus för den coola etiketten och ännu coolare trälåda om man köper 6 flaskor.



Ett annat tips på ett prisvärt Côtes-du-Rhône som fått väldigt goda recensioner är Belleruche Côtes-du-Rhône (75764). Kryddig, nyanserad smak med inslag av björnbär, skogshallon, peppar, viol och färska örter. Priset är 119 kronor.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar