tisdag 8 maj 2018

Räksallad med basilika-aioli

Vi går mot sommar och (förhoppningsvis) varma sköna dagar och då tycker jag att en god och fräsch sallad smakar lite extra bra. Kanske till lunch? Den här gången blev det en räksallad med en gudomligt god basilika-aioli. Denna passar för övrigt även superbra till olika typer av fiskrätter.



Sallad:
Mixsallad
Små goda cocktailtomater (Romantica är min favorit)
Rödlök
Avokado
Ev sockerärtor som man skär i tunna strimlor
Kokt ägg
Räkor

Basilika-aioli för 4 pers:
2 rumsvarma (viktigt!) äggulor
1 msk Dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk basilika
Salt, svartpeppar

Rör ihop äggulor, senap och vinäger.
Tillsätt rapsoljan, först bara droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa kraftigt hela tiden tills det att all olja är tillsatt och röran fått en krämig konsistens.
Blanda i pressad vitlök och finhackad basilika.
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.

Vintips:
Här går vi gärna på en fräsch och krispig Sauvignon Blanc. En nygammal favorit är Hunter's (6202) från Nya Zeeland. Ungdomlig, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av passionsfrukt, päron, krusbär, svatvinbärsblad och lime.  115 riksdaler på Systembolaget.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar