Dessa gudomligt goda kardemumma-snurror passar utmärkt till sommarfikat. Ja, de är så goda att de passar så klart året runt, dygnet runt!
Cirka 20 stora snurror
50 gram jäst
3 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor (funkar med malen kardemumma också, ta lite mindre)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gram smör
1 ägg
12 1/2 dl vetemjöl
Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
Pensling och garnering
1 stort ägg
1/2 msk kardemummakärnor
Några matskedar strösocker
Några matskedar ljus sirap + vatten
Stöt kardemumma-kärnorna fint i en mortel.
Värm mjölken så den blir fingervarm, 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och lös upp med lite mjölk. Tillsätt resten av mjölken.
Häll i socker, salt, smör och ägg och blanda ihop.
Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta samman degen. Tillsätt mer mjöl efter hand.
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
Blanda ihop smör, socker och kanel till fyllningen.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på smörkrämen och vik sedan ena långsidan mot den andra så det blir dubbelvikt.
Skär remsor, cirka 3-4 cm tjocka och skär sedan ett snitt nästan ända upp i varje remsa (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid och snurra nu varje "byxben" åt olika håll så det bildas en knut. Se till så att ändarna hamnar under knuten.
Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 40 min.
Pensla snurrorna med uppvispat ägg och grädda dem på 200 grader i cirka 10-12 minuter tills de får fin färg.
Blanda ihop sirap med en liten skvätt vatten och pensla sedan de varma snurrorna och strö på socker och kardemumma.
Självklart går det att göra traditionella kanelbullar av detta recept också om man inte vill snurra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar