Åh! Detta är ju bara så gott - en Steak Sandwich med mycket gottgott i. I glaset ett maffigt rött från USA.
2 pers
300 gram oxfilé (går såklart med annat kött också, t ex ryggbiff)
2 stora skivor surdegsbröd
Picklad silverlök
1 silverlök
1/2 dl ättika
3/4 dl socker
1 1/2 dl vatten
Dijonnaise
1/2 dl majonnäs (jag använder alltid Hellmans)
2-3 msk Dijonsenap
Karamelliserad lök
1 gul lök
Smör
Topping
Rostad lök
Parmesan
Krasse
Börja med att pickla löken.
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och ställ att svalna.
Skär löken i tunna skivor.
Lägg i en burk och häll över den avsvalnade lagen.
Blanda ihop majonnäs och senap och ställ kallt.
Krydda köttet (rumstempererat) och bryn i smör.
Ugnsbaka klart i ugnen till önskad innertemp. Vi körde 58 grader.
Låt vila innan du skär upp i inte alltför tjocka skivor.
Skiva den gula löken och stek i smör så den blir genomskinlig och rör inte om för mycket utan lökens naturliga sötma kommer fram när det börjar karamelliseras.
Stek brödet i smör på båda sidor till det blir gyllene. Dela i en större och en mindre bit.
Lägg upp brödet på tallrikar.
Bred på Dijonnaise på den stora brödskivan.
Placera köttet i skivor ovanpå och klicka på ytterligare lite Dijonnaise.
Lägg därefter på karamelliserad lök, picklad silverlök och rostad lök.
Riv över parmesan och klipp över krasse.
Dra ett par varv med pepparkvarnen.
Lägg på den mindre brödskivan och stick i en grillpinne så den håller ihop.
Klicka eventuellt ut lite mer Dijonnaise runt om mackan på tallriken.
Tips från Vincoachen
Denna rätt kräver ett maffigt rött vin och därför valde vi Cabernet Sauvignon från Napa Valley - Black Stallion (6207). Nyanserad, mycket fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, mörk choklad, fikon, örter, kaffe och vanilj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar