Den här rätten har vi lagat förut och den är bara sååå himla god! Starkt, krämigt, smakrikt och den andas verkligen Thailand. Vinvalet denna gång blev ett spännande vitt på druvan Viogner som vi tycker är ett passande vin till starka rätter med t ex röd currypaste som i denna gryta. Det blev en Perfect Match - Snacka om smaker som gifter sig...
4 pers
Heta räkor
500 gram frysta Vannameiräkor
3 vitlöksklyftor
1/2 - 1 tsk chiliflakes
1 lime
Neutral olja
Curry
4 små schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 msk röd currypasta (smaka!)
2 citrongräs
1 kruka koriander
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
2 msk fisksås
1/2 msk strösocker
1 lime
150-200 gram pak choi
Neutral olja
Servering
Basmati- eller jasminris
Koriander
Börja med curryn: Finhacka lök och riv vitlök och ingefära.
Banka ut citrongräset för att frigöra smak.
Hacka korianderstjälkarna och spara bladen till servering.
Riv skalet av en lime.
Hetta upp en wok eller stekpanna med neutral olja och fräs lök, vitlök och ingefära 1 minut.
Tillsätt currypasta och låta fräsa ytterligare en halv minut.
Häll i kokosmjölk, vatten, citrongräs, fisksås, socker, korianderstjälkar och limezest.
Låt koka i cirka 10 minuter.
Plocka upp citrongräset och smaka av.
Dela pak choi i munsstora bitar och lägg i curryn. Låt sedan småputtra på svag värme medan du fixar räkorna.
Torka av räkorna ordentligt och skär bort stjärten.
Skiva vitlöken.
Hetta upp en stekpanna eller wok med neutral olja och häll i vitlök och chiliflakes. Låt fräsa 10 sekunder och tillsätt sedan räkorna. Låt fräsa tills räkorna fått färg, det går ganska snabbt.
Pressa över limesaft och ta av pannan från värmen.
Toppa curryn med räkorna och strössla över koriander.
Servera med basmatiris.
Tips från Vincoachen
Som sagt drack vi detta vin från sydafrikanska Lismore på druvan Viogner. Härliga nyanser av kaprifol. apelsinblom, aprikos, kiwi och ananas. Blommiga toner med tropiska inslag. Inhandlat via Winefinder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar