söndag 27 december 2020

Rådjursfilé med ramslökssmör och hasselbackspotatis

En riktig festmåltid med smak av vilt och skog. Gillar man inte vilt kan man självklart byta ut detta mot filé av annat slag. Ramslökssmöret kan ersättas med vitlökssmör om man inte får tag i ramslök. I glaset hade vi en magisk Syrah. Fler vintips hittar du längst ner i inlägget.



4 pers

Kött
4 små rådjursfiléer (eller filé av något annat kött du gillar)
Smör
Timjan

Putsa köttet och salta och peppra.
Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i några kvistar färsk timjan.
Bryn köttet och använd gärna en stektermometer för att uppnå den innertemp du önskar. Vi körde till 59-60 grader för rosa kött.
Vira in i folie och låt vila cirka 10 minuter innan servering.

Hasselbackspotatis
Potatis av fast sort
Ströbröd
Smör

Skala potatisen och skär av en bit på undersidan så att potatisen står stadigt.
Skär snitt i potatisen, men inte ända ned. Placera potatisen i en smord ugnssäker form. 
Pensla med lite smör så fäster ströbrödet lättare.
Strö över ströbröd och salt och peppar. Lägg en klick smör på varje potatis.
Baka i 225 grader ugn ungefär 50 minuter tills potatisen får en gyllenbrun färg.

Ramslökssmör
50 gram smör
Ett par blad fryst eller färsk ramslök (alternativt 2 små vitlöksklyftor)
1 msk citronsaft
Finhackad persilja
Svartpeppar

Lägg rumsvarmt smör i en skål och tillsätt hackad ramslök. Blanda i citronsaft. Salta efter behag och vrid några varv med pepparkvarnen. Rulla ihop till en rulle i gladpack som får vila i kylen till servering.

Tillbehör
Skogschampinjoner
Haricots verts
Vitlök

Dela svampen i mindre bitar. Dela haricots verts i bitar.
Hetta upp smör i en stekpanna och pressa i en vitlöksklyfta. Bryn svamp och haricots verts. 
Smaka av med salt och peppar.

Tips från Vinchoachen
Denna kväll valde vi en Syrah från Swartland i Sydafrika. Porseleinberg, tillhörande Boekenhoutskloof, årgång 2015. Inte helt lätt att få tag i. 

En annan fantastisk Syrah som man hittar på Systembolaget är Crozes-Hermitage Les Meysonniers (74136). Nyanserad, kryddig, balanserad smak med inslag av fat, björnbär, skogshallon, vitpeppar, viol, plommon och färska örter.




Kan också tipsa om en sydafrikansk Blend (51% cabernet sauvignon, 29% merlot, 9% malbec, 8% petit verdot och 3% cabernet franc) - Stellenbosch Reserve Vanderstel (4638). Fruktig, balanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, mörka körsbär, kaffe, plommon, kakao och vanilj. 


Sista tipset är en Chianti - Fonterutoli (32229). Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, jordgubbar, kaffe, svartpeppar, nötter och kakao.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar