Färsk lax är ju så nyttigt och dessutom otroligt gott! Häromdagen när jag fick hem en ny soja från Kökets Box testade jag fram en ny variant med asiatisk touch som fick högsta poäng här hemma. I glaset chansade vi på en Sauvignon Blanc som blev förvånansvärt bra med sin höga syra till rätten.
4 pers
4 bitar laxfilé
1 par msk Kikkoman Ponzu (citrussoja)
Vita och svarta sesamfrön
Till garnering; bladpersilja eller koriander (kan uteslutas)
Smörj en ugnssäker form och lägg i laxfiléerna. Pensla över rikligt med soja och strö på sesamfrön.
Baka i ugnen på 175 grader cirka 15 minuter beroende på storlek. Låt inte gå för länge bara så de blir torra.
Wasabimajonnäs
1 dl majonnäs (hemslagen eller färdig)
1 - 1 1/2 msk wasabi på tub (testa dig fram hur stark du vill ha den)
(Knappt 1 tsk färskriven ingefära)
1/2 msk Kikkoman Ponzu citrussoja
Blanda ihop alla ingredienserna till majonäsen och ställ kallt till serveringen.
Glasnudelsallad
4 portioner glasnudlar
Olivolja
1 chili
2 salladslökar (purjo går också bra)
10-15 sockerärtor
1 vitlöksklyfta
1 lime
Salladsmix
Salt, peppar
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet.
Finhacka chili, salladslök och sockerärtor. Fräs hastigt i olivolja och pressa ned vitlöken.
Lägg upp salladsmix i botten på tallrik och placera glasnudlarna ovanpå.
Strö över chilimixen och pressa över lite lime.
Salta och peppra och strö eventuellt över lite mer sesamfrön.
Placera laxen ovanpå salladen och klicka på en rejäl klick wasabi-majjo.
Garnera med bladpersilja eller koriander. Servera med en klyfta lime.
Vintips
Ja, som sagt, en Sauvignon Blanc passade utmärkt till denna rätt! Vi testade en Sydafrikan köpt på plats (Newton Johnson) men ett annat hett tips är en SB från samma land; nämligen Mulderbosch (75391). Aromatisk, fruktig, mycket frisk smak med inslag av passionsfrukt, päron, svartvinbärsblad, krusbär och citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar