Mums säger jag om den japanska rätten Yakiniku! Härliga fräscha smaker i denna lättlagade klassiker. I glaset en matigt rosé eller varför inte en Pinot Noir! Det här är mitt recept på denna rätt.
4 pers
500 gram ryggbiff eller entrecote
2 pak choi
1/2 purjo
1 knippe rädisor
2 lime
1 knippe gräslök
1 knippe bladpersilja (eller koriander för den som gillar det)
Salt, peppar
Olja
Sesamfrön
C:a 300 gram nudlar
Sås:
1 dl japansk soja
1/2 dl vatten
1/2 dl råsocker
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 msk färsk ingefära
Börja med såsen. Blanda soja, vatten och råsocker i en kastrull. Pressa i vitlöken.
Riv ingefäran och blanda i. Rör slutligen i sambal oelek.
Låt koka upp och dra kastrullen åt sidan.
Rosta semamfröna i torr stekpanna.
Strimla pak choi och purjo.
Skär rädisorna tunt.
Tvätta skalet på 1 lime och riv skalet.
Pressa saften ur limen och blanda med 1 msk olja, smaka av med salt och peppar.
Lägg grönsakerna i en skål. Häll lime/olja-blandningen över grönsakerna och låt stå och dra en stund.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
Strimla biffen så tunt du kan. Stek hastigt i olja i mycket het stekpanna. Häll på såsen och låt koka ihop några minuter.
Blanda ihop köttet och nudlarna på ett stort fat. Tillsätt sedan de marinerade grönsakerna.
Strössla över hackad gräslök och bladpersilja.
Strö över sesamfrön och garnera med ett par lime-klyftor.
Tips från Vincoachen
Till denna rätt tycker vi att ett matigt rosé passar alldeles utmärkt. Varför inte sydafrikanska favoriten Mulderbosch? Bärig, mycket frisk smak med inslag av svarta vinbär, granatäpple, hallon och blodapelsin.
Fransosen M de Minuty är en annan prisvärd favorit. Bärig smak med inslag av smultron, citrus, röda vinbär och örter.
Ytterligare en prisvärd fransos är Côtes du Rhône Rosé. Bärig smak med inslag av hallon, smultron, örter och citrus.
Eller varför inte prova en Pinot Noir? Vi testade Crystallums Peter Max 2019. En härlig balans mellan läckra röda bär, örter och kryddor. Fin lång eftersmak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar