I helgen har jag bakat dessa smarriga saffransbullar fyllda med ljuvlig mandelmassa. Testade Santa Marias nyhet Saffranspaste och OMG så goda och saftiga bullarna blev! Aldrig har degen varit så mjuk och följsam att arbeta med heller. Vilken toppennyhet.
Självklart kan man använda vanlig saffran också i detta recept.
Cirka 30 bullar
50 gram jäst
125 gram smör
5 dl standardmjölk
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
1 påse Santa Maria saffranspaste eller 0,5 gram (1 påse saffran)
1 ägg
C:a 15 dl vetemjöl
Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
150 gram mandelmassa
1/2 msk vaniljsocker
1 ägg
Pärlsocker
Mandelspån
1. Smula jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt därefter all smör/mjölk blandning.
3. Häll i saffran, socker, salt, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och tillsätt ev mer mjöl efterhand.
4. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
6. Knåda degen på bakbordet, dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
7. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i ganska stora bitar och placera i bakformar.
8. Låt jäsa 30 minuter.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker och grädda i 230 grader varm ugn cirka 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.
Det är ju fan att man ska vara allergisk mot mandel.
SvaraRaderaJätte goa bullar :)
SvaraRaderaJag utgick från receptet men hade 13 dl mjöl och ett ägg (samt lite mer fett). Jättegoda blev dom! Jag som aldrig bakat bullar i hela mitt liv lyckades med detta. Mums!
SvaraRaderaSå kul att bullarna blev bra! Tycker själv de är farligt goda ;-)
RaderaRiktig favorit!