måndag 20 augusti 2018

Persikopaj

Just nu dignar vårt persikoträd av frukt så jag passade på att testa fram ett nytt recept på persikopaj. Den blev så mjuk och len i smaken och var verkligen SÅ god!

Funkar såklart även med köpta persikor och kan tänka mig att nektariner också blir lika gott. Det får jag testa när nektarinerna är mogna om någon vecka!

Bjud med lättvispad grädde.



6-8 personer

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning
4 äggulor
4 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
4 persikor

Garnering
Florsocker

Blanda mjöl, rumsvarmt smör, socker och äggula i en skål eller bunke och mixa snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare med speciell degkrok för pajer.
Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen 20 minuter.
Nagga degen med en gaffel och grädda sedan pajskalet i 200 grader cirka 15 minuter tills det fått lite färg.
Ta ut pajen och sänk temperaturen till 175 grader.

Fyllning: Vispa äggulor, creme fraîche och socker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt dessa till smeten. Kör du vaniljpulver istället blandar du i det nu.

Häll smeten i pajskalet.
Skiva persikorna i klyftor (skalet ska vara kvar).
Tryck ner skivorna i smeten och grädda sedan klart cirka 40 minuter tills pajen har fin färg och smeten stannat.

Låt svalna, pudra över florsocker och bjud sedan med lättvispad grädde. 
Pajen går att göra i förväg och förvara i kylen tills servering.




2 kommentarer: