fredag 3 juli 2020

Lax med dillstuvad potatis

Detta är väl en riktigt klassisk svensk sommar-rätt! Alltid lika gott och uppskattat. Köp en god kallrökt eller gravad lax eller rimma själv vetja! Tänk på att laxen ska rimmas i 2 dygn om ni kör på den varianten.


4 pers

Dillstuvad potatis
100 gram smör
1 dl vetemjöl
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
10 kokta kalla potatisar
Hackad dill

1. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölet.
2. Späd med grädde och mjölk under vispning till en slät sås. Låt koka 3-5 minuter.
3. Skiva potatisen i bitar och hacka dillen under tiden. 
4. Vänd försiktigt ned potatis och dill i såsen.
5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med lax och en citronklyfta och en dippvippa på toppen.



Rimmad lax
1 kg laxfilé
1/2 dl socker
1 dl salt
Krossad vitpeppar
Hackad dill

1. Blanda socker, salt, vitpeppar och hackad dill. Gnid in laxfilén med blandningen.
2. Ställ in i kylen och rimma i 2 dygn.

Vintips
Inte alltid lätt med vin till lax kan många tycka men själv tycker jag att en Sauvignon Blanc, eller en lätt Chardonnay passar utmärkt. Riesling skulle nog också passa om man är lagd åt det hållet.

Denna kväll provade vi en Sauvignon Blanc från Sydafrika som var lite åt det mogna och tropiska hållet; Waterkloof Circumstance. Finns i Systembolagets beställingssortiment.






1 kommentar:

  1. Dillstuvad potatis är verkligen en favorit i vår familj, kombineras gärna med lax, men också med isterband. Otroligt fin blogg du har!//Rebecka

    SvaraRadera