Potatisen kan göras både i ugnen och på grillen. I glaset blir det ett ekologiskt Côtes-du-Rhône.
4 pers
Smashed potatoes
Cirka 1 kg potatis
1/2 dl olivolja
Några droppar pressad citron
2-3 vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar
Hackad persilja
Riven parmesan
Koka potatisen så den blir genomkokt.
Lägg potatisen på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck med en slev eller en knuten hand så att potatisen krossas.
Blanda ihop olivolja, citron, pressad vitlök, salt och peppar.
Pensla blandningen över potatisen.
Strössla över klippt persilja och riven parmesan.
Baka på 225 i ugnen tills ytan blir krispig och fått fin färg. 20-25 minuter ungefär.
Parmesancreme
1 1/2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Ett par droppar citron
1 tsk flytande honung
Salt, peppar
1 dl riven parmesan
Blanda creme fraiche med pressad vitlök, citron, honung och kryddor i en skål och vispa med elvisp så den blir fluffig.
Blanda ner den rivna parmesanen.
Ställ kallt tills det är dags att servera.
Vill man lyxa till det kan man spritsa ut cremen på tallriken - ser festligt ut.
Vintips
Tipsar om ett ekologiskt Côtes-du-Rhône som är både prisvärt och gott. Belleruche Côtes-du-Rhône (75764) av mästerproducenten Chapoutier, Frankrike. Medelfylligt, kryddig, nyanserad smak med inslag av björnbär, svartpeppar, viol, skogshallon och lagerblad. Pris 129 kronor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar