4 pers
4 bitar torskrygg
4 skivor serrano- eller annan kallrökt skinka
Salt, citronpeppar
Grillolja
Krydda fisken.
Linda serranoskinkan runt fisken och fäst lite snett med en grillpinne för att hålla ihop.
Pensla med grillolja,
Grilla tills fisken känns klar, skinkan fått fin färg och innertempen ligger på cirka 52-55 grader.
Sås
100 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
Saften av 1 citron
Salt, svartpeppar
Bryn smöret i en kastrull tills det börjar skumma, bli brunt och dofta nötaktigt.
Blanda i grädde och crème fraîche och värm på tills det precis börjar koka. Passa så att den inte spricker.
Smaka av med citronsaft så det blir lagom med syra och krydda med salt och peppar.
Tillbehör
Färskpotatis
Sparris
Koka potatisen nästan klar.
Pensla med grillolja och lägg på grillen en liten stund. De får då en härligt knaprig yta.
Vintips
Här tycker jag man faktiskt kan välja både eller rött och ett vitt vin. Vi tycker att det passar utmärkt med en Pinot Noir till denna rätt i och med att man har rökt skinka med. Går man på det röda kan man t ex välja Punt Road (2955) från Australien. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, jordgubbar, choklad, ingefära, tranbär och kryddor. Pris 149:-
Jag har även tidigare tipsat om Olivier Leflaive (5447) från Bourgogne, Frankrike. Kryddig smak med inslag av fat, hallon, färska örter, körsbär och kanel. Kostar 189:-
Föredrar man ett vitt vin tycker vi att en ekad Chardonnay kan passa fint. Ett prisvärt och gott sådant är sydafrikanska Boschendal 1685 (6299). Smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, kardemumma, brynt smör, nötter och apelsin. Pris 115:-
En annan sydafrikansk Chardonnay som vi även tycker passar bra är Franschhoek Cellar Reserve (2489). Fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av röda äpplen, ananas, mineral, kardemumma, smör och apelsin. Priset är 149:-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar