måndag 20 december 2021

Smörkola med vanilj och havssalt

Vad sägs om lite lagom sega kolor med smak av både sött och salt? Jag säger bara JA TACK! Dessa kolor är enligt mig helt perfekta och underbart goda. Ett måste hos oss varje jul.



100 gram smör
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver (ej vaniljsocker)
1/2 tsk flingsalt
Extra flingsalt enligt önskemål till topping
Smörpapper att slå in kolorna i

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt sedan koka på medelhög värme och rör med jämna mellanrum.
Använder du termometer så låt gå till 124 grader.
I annat fall gör ör kulprovet efter cirka en kvart när du känner att smeten börjar tjockna. Detta gör man genom att ta en tesked smet och doppa i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att rulla till en mjuk kula är kolan klar. Annars låt koka en stund till och gör kulprovet på nytt.

Lägg bakplåtspapper i botten på en fyrkantig form.
Häll i den färdiga kolasmeten. Låt stelna en aning och strö sedan på önskad mängd flingsalt.

Låt stelna i rumstemperatur ett par timmar. Du kan skära försiktigt med en vass kniv efter någon timme så blir det lättare att skära bitar när smeten stelnat helt.

Slå gärna in kolorna i smörpapper. Jag förvarar mina i kylskåp.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar