fredag 31 augusti 2018

Kantarellrisotto

En riktigt krämig och smakrik risotto gjord på skogens guld - inte mycket som slår det! Det här blev en riktig höjdare om jag får säga det själv. Svamp, lök och parmesan gör denna rätt smakrik och därför passar ett fylligt och smakrikt vitt vin med fatkaraktär utmärkt. Föredrar man rött passar ett kryddigt och mustigt sådant. Vi provade med en Langhe Nebbiolo och det gifte sig fint. Fler vintips hittar du längre ned!


4 pers

400 gram färska kantareller
2 + 2 msk smör och rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl avorioris
8 dl buljong (jag blandade grönsaks och kantarellfond 2 msk av vardera - smaka dig fram)
1 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
2 msk smör
salt, peppar
ruccola
salladslök

Ansa kantarellerna och skär i mindre bitar om de är stora. 
Fräs svampen i en stekpanna och ställ undan.
Blanda till buljongen och koka upp.
Skala och hacka lök och vitlök. 
Smält matfettet i en kastrull och fräs lök och vitlök och rör sedan ner riset. Blanda om väl så att alla riskorn får en hinna av smör på sig.
Späd med ungefär hälften av buljongen och det vita vinet. Koka upp och sjud sedan tills all buljong kokat in. Rör runt då och då.
Späd med resten av buljongen och fortsätt sjuda under omrörning till nästan all vätska kokat in. Provsmaka för att se om riset är klart. Det ska ha en liten kärna men ändå vara mjukt.
Blanda i parmesan och kantareller.
Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar.
Låt risotton sätta sig några minuter innan servering.
Garnera med salladslök och ruccola.

Vintips

Bonterra från USA (16632) är en fruktig och smakrik Chardonnay. Fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av brynt smör, ananas, mango, nötter och vanilj. Pris 139 kr.


Piemonte Barbera (72782) med en bärig, nyanserad smak med inslag av blåbär, viol, hallon, färska örter och anis. Endast 109 riksdaler.


Steppa upp ett par tior och du får denna Fonterutoli (32229) gjord på Sangiovese-druvan.
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, kaffe, örter och kakao. Pris 139 kr.


Vill man testa den otroligt hypade Nebbiolo-druvan kan vi rekommendera Langhe Nebbiolo Lenin (77488) för 119 kr. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, hallon, bergamott och nötter. Nebbiolo kan upplevas sträv och kan med fördel öppnas dagen innan förtäring för att ta bort strävheten.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar