fredag 1 november 2013

Ugnsbakad lax med knaprigt täcke

En lättlagad och mycket god laxrätt. Laxen ugnsbakas med ett knaprigt täcke bestående av bland annat cashewnötter och sambal oelek. Ett glas fruktig Chardonnay därtill rekommenderas!



4 pers

4 bitar laxfilé, cirka 800 gram
Salt
50 gram smör
1/2 dl ströbröd
2 dl cashewnötter. Jag använde osaltade
1-1 1/2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 st lime, alt 1 citron

Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Salta lätt.
Grovhacka cashewnötter. Skala vitlöken och hacka den.
Smält smöret i en kastrull. Rör i ströbröd, nötter, sambal oelek, vitlök, river skal samt saft av lime eller citron. 
Bred blandningen över laxen och baka på 200 grader cirka 20-25 minuter tills crunchet fått fin färg och laxen är färdig. Passa så den inte står för länge och blir torr!

Servera på salladsbädd tillsammans med ris och blandade bönor.

Vintips
Här vill jag rekommendera ett friskt och fruktigt Chardonnay. Favorit i repris är Vicar's Choice från Nya Zeeland. Toner av gula tropiska frukter, citrus, vanilj och nötter. Prisvärt!
Vi drack en mycket god Chardonnay från Systembolagets beställningssortiment; Beringer från USA. Påminner om ovanstående och även detta mycket prisvärt. Artikelnr 72186.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar