4 pers
Lamm
Cirka 800 gram lamminnanlår (eller filé/ytterfilé)
Marinad:
En skvätt olivolja
3 vitlöksklyftor, skär i tinna skivor
1 citron, dela i klyftor
Färsk rosmarin
Salt, peppar
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och slå över marinaden. Massera in marinaden ordentligt så hela köttbiten får ta del av godsakerna. Låt gärna marinera ett par timmar.
Stek köttet runtom i en stekpanna så det får fin färg. Lägg över i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen på 150-170 grader till en innertemperatur på 59 grader (rosa).
Rödvinsreduktion
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vi
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Maizena till redning
Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör.
Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt sedan småkoka och reduceras till hälften återstår, 30-40 min.
Sila av och häll tillbaka i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
Vispa i 2 msk smör och blanka av såsen precis innan servering.
Blomkålspuré
1 stort blomkålshuvud
25 gram smör
1 dl vispgrädde
Salt, vitpeppar
Dela blomkålen i buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten.
Blanda i smör och stöt med en potatisstöt.
Värm grädden och vispa i efterhand till lagom konsistens.
Krydda med salt och vitpeppar.
Honungsglaserade morötter
4-6 morötter
2 msk honung
2-3 msk smör
Citronsaft
Salt, svartpeppar
Skala morötterna och skär i ganska tjocka slantar.
Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg tillbaka morötterna i kastrullen.
Häll på smör, honung och citronsaft. Låt koka ihop och blanda om.
Krydda med flingsalt och dra ett par varv med svartpepparkvarnen.
Vintips
Till denna rätt vill jag rekommendera en klassisk italienare som i alla fall aldrig gjort mig besviken: Poliziano Vino Nobile di Montepulciano. Nyanserad kryddig smak med fatkaraktär. Körsbär, plommon, kakao, tobak, mynta. Väldigt gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar