4 pers
500 gram räkor
Olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små morötter
2 msk smör
1 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 tsk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 msk fiskbuljong
3-4 dl vispgrädde
1/2-1 krm cayennepeppar
1 msk konjak
Salt
Saft av pressad lime
Hackad persilja
Skala räkorna. Trä upp räkorna på träspett, pensla med lite olivolja och ställ kallt.
Hacka morötter, lök och vitlök. Fräs i smör i en kastrull någon minut.
Häll över räkskalen och fräs ytterligare 3 minuter under omrörning.
Tillsätt lagerblad, timjan och tomatpuré.
Olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små morötter
2 msk smör
1 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 tsk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 msk fiskbuljong
3-4 dl vispgrädde
1/2-1 krm cayennepeppar
1 msk konjak
Salt
Saft av pressad lime
Hackad persilja
Skala räkorna. Trä upp räkorna på träspett, pensla med lite olivolja och ställ kallt.
Hacka morötter, lök och vitlök. Fräs i smör i en kastrull någon minut.
Häll över räkskalen och fräs ytterligare 3 minuter under omrörning.
Tillsätt lagerblad, timjan och tomatpuré.
Häll på vin, vatten och buljong. Låt sjuda i cirka 20 minuter.
Sila av skal och grönsaker och häll tillbaka räkbuljongen i kastrullen.
Häll i hälften av grädden och låt koka i cirka 10 minuter.
Tillsätt resten av grädden och smaka av med cayennepeppar, konjak, en skvätt lime och lite salt.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek räkspetten hastigt på hög värme.
Pressa över lime och strössla över persilja.
Skumma eventuellt upp soppan med en mixerstav precis före servering. Häll upp i tallrikar och lägg över räkspettet.
Sila av skal och grönsaker och häll tillbaka räkbuljongen i kastrullen.
Häll i hälften av grädden och låt koka i cirka 10 minuter.
Tillsätt resten av grädden och smaka av med cayennepeppar, konjak, en skvätt lime och lite salt.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek räkspetten hastigt på hög värme.
Pressa över lime och strössla över persilja.
Skumma eventuellt upp soppan med en mixerstav precis före servering. Häll upp i tallrikar och lägg över räkspettet.
Tips från Vincoachen
Rätten har både sting och en rundhet så vi sökte ett friskt, fruktigt, torrt och smakrikt vin. Det blev en blend på Sauvignon Blanc och Semillion. Krusbär, svarta vinbärsblad, gröna äpplen som vävs samman med smör, citron och vanilj.
Château Guiraud finns i tillfälliga beställningssortimentet just nu.
Ett annat tips är Château Coucheroy Blanc. Nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, färska örter, smör, grillad citron, mineral och vanilj.
Vilka recept du bjuder på!
SvaraRaderaHemlagad räksoppa är toppen! Jag vill minnas att det var en av de rätter jag först lagade sedan jag flyttat hemifrån!
SvaraRadera