Nu mina vänner, ska ni få receptet på världens godaste Västerbottenpaj. Det gör ju inte ont att garnera härligheten med löjrom, creme fraiche och rödlök heller... Servera som tillbehör till kräftor eller som en riktigt god förrätt som får gästerna att sucka av välbehag.
150 gram smör
2 dl mjöl
1 msk iskallt vatten
Fyllning
250 gram riven Västerbottenost
2 äggulor
2 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
Garnering
Löjrom
Creme fraiche
Hackad rödlök
Hackad gräslök
Blanda samman smör, mjöl och vatten till en deg. Låt stå kallt 20-30 minuter.
Riv osten (eller köp färdigskriven) och blanda med äggulor, ägg, vispgrädde och kryddor.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
6-8 personer
150 gram smör
2 dl mjöl
1 msk iskallt vatten
Fyllning
250 gram riven Västerbottenost
2 äggulor
2 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
Garnering
Löjrom
Creme fraiche
Hackad rödlök
Hackad gräslök
Blanda samman smör, mjöl och vatten till en deg. Låt stå kallt 20-30 minuter.
Riv osten (eller köp färdigskriven) och blanda med äggulor, ägg, vispgrädde och kryddor.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
Förgrädda i 175 grader varm ugn 10-12 minuter.
Ta ut pajen och lägg på fyllningen.
Ta ut pajen och lägg på fyllningen.
Grädda ytterligare cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg.
Låt pajen "stå till sig" så fyllningen sätter sig. Denna paj serveras med fördel kall.
När det blir dags att servera lägger du på garneringen.
Låt pajen "stå till sig" så fyllningen sätter sig. Denna paj serveras med fördel kall.
När det blir dags att servera lägger du på garneringen.
Dryckestips
Ett glas iskall öl är en självklarhet till denna rätt men gillar man inte öl tycker jag man kan även servera champagne eller ett mousserande vin. Varför inte prova en Cava.
Vi tycker även att en Chablis eller en Riesling fungerar men det är ju en smaksak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar