söndag 24 november 2019

Gratinerade havskräftor med syrligt örtsmör

Här bjuder jag på mitt favoritrecept på gratinerade havskräftor. Kräftorna delas och toppas med ett syrligt, gott örtsmör innan de åker in i ugnen och gratineras. Ätes med fördel till ett gott glas iskallt bubbel eller en frisk och torr Sauvignon Blanc.



4 pers

8 stora eller 12 lite mindre kokta havskräftor
1 citron
1 kruka persilja
100 gram smör
1 vitlöksklyfta
1 äggula
Riven ost
Flingsalt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj citronen och riv skalet.
Hacka persilja.
Arbeta ihop smör, pressad vitlök, citronskal, persilja, äggula och lite flingsalt.
Halvera kräftorna på längden och ta bort tarm och magsäck.
Lägg kräftorna i en ugnssäker form och bred på örtsmöret. Toppa med riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter tills smöret bubblar och osten fått fin färg.



Vintips
Servera gärna med ditt favoritbubbel! Vi gjorde en ny trevlig bekantskap med Richard Juhlins Guldkula Premier Cru (73077). Utvecklad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd och citrusskal. 299 kr får väl ses som ett bra pris för en god champagne.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar