Mitt trick för att få riktigt saftiga och fluffiga lussebullar är Kesella i degen och att använda saffranspasta. Det går såklart att använda vanlig saffran också men aldrig har bullarna blivit så goda sedan jag började använda saffranspasta.
24 lussebullar
50 g jäst för söta degar
150 g riktigt smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 pkt Santa Maria saffranspasta
2 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
Drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Russin
Ägg till pensling
150 g riktigt smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 pkt Santa Maria saffranspasta
2 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
Drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Russin
Ägg till pensling
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om.
Tillsätt sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Tillsätt sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och peta i russin.
Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar