torsdag 21 december 2023

Saffranssnurror med mandelmassa

De här saffranssnurrorna är bland det godaste jag vet. Snurrorna tar liksom lussebullar till en helt ny nivå med den magiska mandelmassefyllningen.




Cirka 20 snurror

25 gram jäst för söta degar
2 1/2 dl mjölk
1 gram (2 paket saffran)
125 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 ägg
Cirka 8 dl vetemjöl
Pärlsocker
Mandelspån

Fyllning:
125 gram rumsvarmt smör
125 gram mandelmassa
1 tsk malen kardemumma

Pensling:
1/2 ägg
En nypa salt
1 msk vatten

Sockerlag (pensla på efter gräddning):
1 dl vatten
1/2 dl strösocker

Smula jästen och tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran, socker, ägg och hälften av mjölet.
Blanda i smöret skuret i mindre bitar, lite i taget.
Arbeta samman degen tills du får en kladdig deg och blanda sedan successivt ner mjölet.
Låt bakmaskinen jobba i 15 minuter.

Blanda under tiden ihop mandelmassa (bryt ner i små bitar), smör och kardemumma till en smet.

Mjöla bakbordet med 2-3 msk mjöl.
Kavla ut degen till en stor rektangel.
Bred på fyllningen och vik sedan degen på mitten.
Kavla ev lite till så den inte blir för tjock.
Skär längder, cirka 1 1/2 cm och sedan ett snitt på mitten av varje längd till ungefär 2/3 av längden.
Snurra ihop längden till ett nystan.
Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt sedan jäsa under duk i 2 timmar.

Blanda ihop sockerlagen.

Pensla snurrorna med äggblandningen och grädda därefter i 200 grader varm ugn cirka 14-15 minuter till de får fin färg.

Ta ut och pensla genast med sockerlagen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar