tisdag 10 maj 2022

Sparrisrisotto toppade med vannamei-räkor

Nu är det sparristider och vi kan skörda egen sparris! Älskar att frossa i säsongens primörer. Ni måste helt enkelt testa denna risotto - går lika bra med "köpe-sparris" :-) I glaset en Riesling.


4 pers

4 dl risottoris
1 liter vatten
1/2 dl koncentrerad grönsaksfond
1 1/2 dl vitt vin
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
En bunt grön sparris
1 1/2 dl riven parmesan
Salt, svartpeppar

Garnering
20 frysta vannamei-räkor
2 vitlöksklyftor
1 chili
Salt, svartpeppar

Skär sparris i mindre bitar och ta bort understa biten om den känns träig.
Koka upp vatten med lite salt och lägg i sparrisen, låt koka 1-2 minuter.

Koka upp vatten och grönsaksfond.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i smöret i en kastrull.
Tillsätt riset och låt fräsa med 1-2 minuter.

Häll vinet över riset och låt koka in under omrörning.
Späd med buljongen i omgångar under ständig omrörning. Detta tar cirka 20 minuter.

Krydda med salt och peppar. Blanda i smör, parmesan och sparris (spar några till garnering).

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs hackad vitlök och chili. Tillsätt de tinade räkorna och stek hastigt på hög värme så de får fin färg.

Lägg upp risotton i djupa tallrikar.
Toppa med sparris och räkor.

Tips från Vincoachen
En mycket trevlig Riesling är Charles Smith Kung Fu Girl från USA (2690). Fruktig, mycket frisk smak med liten sötma, inslag av päron, honung, ananas och lime. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar