När man vill lyxa till det lite extra utan att det ska kosta skjortan. Med en fryst hummer blir detta inte alls en särskilt dyr rätt men ändå känns det otroligt festligt. Och gott! Ett glas Chardonnay därtill blir pricken över i:et.
4 personer
2 frysta humrar
1 liter vatten
2 msk koncentrerad hummerfond
2 msk koncentrerad grönsaksfond
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
Olivolja
3 dl risottoris
1 dl vitt vin
100 gram parmesan + lite till garnering
30 gram smör
2-3 salladslökar
2 msk hackad chili
2 msk citronsaft
Salt, peppar
Dill
Stycka hummern och ta ut köttet. Lägg i en ugnssäker form och droppa över lite olivolja.
Sätt ugnen på 100 grader.
Koka upp vatten i en kastrull, häll i fonderna och ställ åt sidan.
Hacka vitlök och scharlottenlök.
Fräs löken i olivolja i en kastrull tills den blir blank.
Tillsätt riset och låt fräsa i cirka en halv minut och rör runt under tiden.
Slå på vinet och låt koka in nästan helt.
Dags att tillsätta buljongen efter hand. Häll på ett par matskedar åt gången och fortsätt att röra runt. Riset kommer att suga åt sig av buljongen allt eftersom. Glöm inte röra runt.
Det tar cirka 20 minuter innan riset är klart. Då ska det fortfarande finnas en liten kärna kvar inuti riskornet. Smaka av noga.
Vänd ner parmesan och smör och låt smälta.
Blanda i salladslök (spara lite till garnering), citronsaft och hackad dill.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Värm hummerköttet i ugnen cirka 2-3 minuter.
Lägg upp risotton på tallrikar.
Garnera med hummerköttet och lite mer salladslök.
Hyvla över parmesan.
Vintips
En Chardonnay jag tipsat om förut och gärna gör igen är Boschendal (1685) från Sydafrika. Smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, kardemumma, brynt smör, nötter och apelsin. Priset är 109 kronor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar