Det här kan vara någon av de godaste förrätter jag ätit på länge! Dessutom superenkelt att laga till. I glaset blir det förstås en förtjusande Sauvignon Blanc.
4 pers
6 färska rödbetor
100 gram chévre utan kant (jag använde Petit Chévre som finns på rulle i paket i osthyllan)
1 dl creme fraiche
Flingsalt, svartpeppar
20-30 hasselnötter (köp färdigrostade och skalade)
Smör
Timjan (eller annan färsk örtkrydda)
Skala rödbetorna och dela dem därefter på hälften.
Lägg dem med insidan nedåt på en skärbräda och skär skåror tätt men inte ända ner (som när man gör hasselbackspotatis).
Placera rödbetorna i en ugnssäker form och ringla över lite god olivolja.
Baka i ugnen på 200 grader cirka 40 minuter. Prova med en gaffel så de är mjuka och klara.
Smula ner chévre i en skål och tillsätt crème fraîche. Mosa samman med en gaffel till en slät kräm. Krydda med lite salt och svartpeppar.
Hacka nötterna (inte för smått). Klicka smör i en stekpanna och lägg i nötterna. Låt bryna riktigt ordentligt så att nötterna blir gyllene.
Ställ åt sidan och salta.
Lägg upp de färdiga rödbetorna på tallrik.
Använd gärna en sprits för att göra vackra klickar av chévre-cremen runt om.
Strössla över hasselnötterna och smula över timjan.
Vintips
Till denna rätt serverar vi absolut en Sauvignon Blanc. En mycket prisvärd sådan är franska Brochet Facile (2267) som jag tipsat om tidigare. Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, nektarin och lime. Pris 94:-
Vill man steppa upp lite i pris är förstås en Sancerre att rekommendera. Les Baronnes (32253) är aromatisk, har mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, lime och mineral. Pris 189:-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar