Enkel och snabblagad fisksoppa på lax. Doftar ljuvligt av bland annat saffran och apelsin. Den hemgjorda aiolin till blir pricken över i:et. I glaset en Chardonnay.
4 pers
400-500 gram laxfilé
Räkor eller kräftstjärtar (om man vill)
1 paket saffran
1 msk tomatpuré
1 röd chili
2 morötter
3 potatisar
1/2 fänkål
1/2 purjo
1/2 apelsin, skal plus saft
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
8 dl vatten
8 msk fiskfond
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
Persilja till garnering
Skiva morötterna i tunna slantar. Tärna potatisen.
Strimla purjo och fänkål.
Hacka vitlök och chili fint.
Fräs purjo, vitlök, chili, morötter och fänkål tillsammans med saffran och lagerblad i en stor kastrull.
Tillsätt potatistärningar när purjon blivit mjuk. Slå på vin och låt koka upp.
Rör i tomatpurén och tillsätt därefter vatten, fond och grädde. Koka tills potatisen känns mjuk. Prova med en gaffel.
Tillsätt rivet apelsinskal och saften av en halv apelsin.
Skär laxen i 2 cm stora tärningar, lägg i kastrullen och låt koka 1-2 minuter.
Rör i räkor eller kräftstjärtar, de ska inte koka utan endast röras ned.
Smaka av och tillsätt salt och peppar om du tycker att det behövs.
Aioli
2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 tsk Dijonsenap
2 vitlöksklyftor
Rör ihop aiolin någon timme innan servering och låt stå kallt tills dess.
Häll upp soppan i skålar eller djupa tallrikar, toppa med en rejäl klick aioli och garnera med persilja.
Vintips
Till den här laxsoppan vill vi rekommendera en lätt och fruktig Chardonnay..
Tipsar idag om tre prisvärda Chardonnay;
Simonsig (2032) från Sydafrika. Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, mango, vanilj, kardemumma och apelsin. Pris 92:-
Vicar's Choice (2188) från Nya Zeeland, alltid ett säkert kort. Fruktig, nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, persika, brynt smör, ananas, örter och nötter. Pris 89:-
Macon-Villages (2295) från Frankrike. Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, gula äpplen och citronskal. Pris 99:-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar