4 pers
Lammracks
800-1000 gram lammracks
Olivolja
Citron
Vitlök
Rosmarin
Salt, svartpeppar
Låt racksen marinera ett par timmar innan tillagning. Blanda ihop olivolja, citronsaft, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Gnid i lammet med denna blandning och lägg sedan tillsammans med citronklyftor, vitlöksklyftor och rosmarin i en plastpåse i kylen.
Torka av köttet och stek hastigt i stekpanna så det får en fin yta. Låt det därefter gå vidare i ugnen på 160 grader till en innetemperatur på 59-60 grader (rosa kött).
Låt vila 10 min i folie innan du skär upp och serverar.
Ugnsrostade rotfrukter
Morot
Rödbetor
(Palsternacka, rotselleri...)
Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en plastpåse. Häll över olivolja och blanda runt.
Lägg upp på plåt/ugnsform och krydda med salt, peppar och ex.vis Forest Blend (Santa Maria). Ugnsbaka i 225 grader tills rotfrukterna känns mjuka och klara.
Blomkålspuré
1 blomkålshuvud
1 dl vispgrädde
25 gram smör
Salt, vitpeppar
Skär blomkålen i buketter och lägg i kastrull med saltat vatten. Koka mjuk, cirka 10 min.
Värm vispgrädden och mixa tillsammans med blomkålen. Klicka i smör och smaka försiktigt av med salt och lite vitpeppar.
Rödvinssky
3 msk gul lök eller scharlottenlök
Svartpeppar
2 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
75 gram smör
Hacka löken fint och fräs tilsammans med svartpeppar i en kastrull utan att löken tar färg.
Tillsätt vin, vatten och kalvfond och låt koka ihop tills 1 1/2 dl återstår.
Sila av såsen och vispa i smöret i små klickar. Smaka ev av med lite salt och peppar.
Vintips
Här låter vi den syrliga rödvinssåsen möta ett maffigt och smakrikt Rioja-vin. Vi drack Vina Tondonia Reserva (2001) och det var en riktig fullträff. Beställt via importören Janake vin men det finns massor av andra goda Rioja på Systembolaget som passar utmärkt till denna rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar