lördag 23 maj 2020

Ljummen lyxig skaldjurssallad

Idag bjuder köket på en ljuvligt god skaldjurssallad med vitlöksfrästa tigerräkor och pilgrimsmusslor. Den hemgjorda milda dressingen blir pricken över i:et. Och så ett glas frisk Chardonnay eller ett uppfriskande och lätt rosé därtill. Smaken av sommar när den är som bäst.



4 pers

Cirka 500 gram frysta tigerräkor
12 pilgrimsmusslor
1 dl olivolja
Skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar
Mixsallad
2 avokado
Rädisor
300 gram vattenmelon
1 rödlök
150 gram sockerärtor

Dressing
4 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl olivolja
Salt, svartpeppar

Skala vitlöksklyftorna till dressingen och koka mjuka i lättsaltat vatten 5 min.
Mixa därefter vitlök, ägg och vinäger med en stavmixer till en slät konsistens.
Vispa i oljan droppvis tills det blir en krämig dressing och smaka av med salt och svartpeppar. 
Ställ kallt tills det är dags att servera.

Blanda olja, rivet citronskal, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
Lägg räkorna och pilgrimsmusslorna i marinaden. Ställ i kylskåp medan du förbereder resten av salladen.

Lägg ut sallad på tallrikar eller ett stort fat. 
Skär avokado, melon, rädisor och sockerärtor i bitar och strö över salladen.
Skär rödlöken i strimlor och strössla över.
Hetta upp ett stekjärn och stek därefter räkor och pilgrimsmusslor hastigt på ganska hög värme.
Lägg skaldjuren ovanpå salladen och häll över dressingen.


Vintips
Vi drack en Chardonnay till denna ljuva sommarsallad men jag kan även rekommendera ett glas lättsamt och friskt rosévin som serveras väl kylt. 

Kan tipsa om Bourgogne Chardonnay J M Brocard (76083). Fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, smör, gula päron och citron. Pris 129:-


Mulderbosch Rosé (6077). Bärig, mycket frisk smak med inslag av mogna jordgubbar, hallon, örter och blodapelsin. Pris 89:-






2 kommentarer:

  1. Hej!
    jag började följa din matblogg för ca 1 år sedan och fått många mat och dryckestips som vi njutit av. Det vore kul om du fortsatte att blogga, den är uppskattad.
    mvh, Victoria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Veronica!
      Jag uppskattar verkligen att du tar dig tid att kommentera här på bloggen. Det värmet i hjärtat och jag år inspiration att fortsätta med mina recept och vintips. Håll ut för snart hoppas jag återkomma med lite nytt.

      Radera