torsdag 10 november 2011

Höstmeny 1

Jag får ibland mejl där ni läsare frågar efter middagstips och menyer för särskilda tillfällen. Därför tänkte jag nu bjuda er på några tips på 3-rätters höstmenyer med tillhörande vintips från Sommeliern som jag hoppas kan inspirera er!

FÖRRÄTT
* Kantarellltoast *


Använd något bröd som är gott att steka eller rosta
Färska kantareller (ungefär 1 - 1 1/2 hg per person)
Smör
Scharlottenlök
Persilja
Flingsalt
Vitpeppar

1. Ansa kantarellerna, finhacka lök och hacka persiljan.
2. Stek svampen i smör på medelvärme. Tillsätt löken och rör runt tills kantarellerna fått fin färg.
3. Blanda i persiljan. Krydda med salt och vitpeppar.
4. Stek brödskivorna i lite smör. Det går även bra att rosta men inte lika gott enligt mig.
5. Skeda upp kantarellerna på de nystekta brödskivorna och garnera med lite persilja.


Tips från Sommeliern

Budget: Vicar's Choice, Chardonnay
Nya Zeeland, Marlborough
Vicar’s Choice Chardonnay är ett friskt men ändå runt och fruktdrivet vin. Doften är stor och packad med tropisk frukt och inslag av smör. Här finns också inslag av rostat bröd och kaffe. Smaken är frisk och smörig med inslag av tropisk frukt, mineral, nötter, fat och rostat bröd. Massor av vin för pengarna helt enkelt!

Festligare tillfällen: Lynmar Russian River, Chardonnay
 
USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley
Torr, mycket fruktig smak med karaktär av rostade ekfat, inslag av gula äpplen, nötter, smör, apelsin och vanilj.

HUVUDRÄTT
* Köttgryta med smak av Frankrike och Italien *


4 pers

600 gram nötkött (innanlår, högrev eller fransyska)
3 morötter
1 gul lök
10 cm purjolök
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl rött vin
2 1/2 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
2-3 vitlöksklyftor
300 gram kantareller (eller champinjoner)
1 paket Salsiccia

1. Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar. Bryn i omgångar och lägg över i en rymlig gryta.
2. Skär morötterna i slantar. Skiva lök och purjolök.
3. Fräs grönsakerna lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
4. Pudra över mjölet och rör om under omrörning så att mjölet fördelar sig jämt över kött och grönsaker.
5. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
6. Pressa i vitlöken och låt grytan koka upp under omrörning.
7. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Detta tar cirka 1 1/2 timme.
8. Rensa och dela svampen om den är stor. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt därefter en klick smör och bryn svampen. Ställ åt sidan.
9. Skiva korven i slantar och bryn. Ställ åt sidan.
10. När köttet är mört tillsätter man svamp och korv och låter koka med en stund.
11. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Servera gärna grytan med kokt potatis.


Tips från Sommeliern

Budget: Allesverloren Shiraz
 
Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Swartland
Fruktig, rökig smak med inslag av fat, mörka bär, hallon, örter och kakao. Mycket vin för pengarna!

Festligare tillfällen: Chateau Mont-Redon
 
Ursprung Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Kryddig, aningen utvecklad smak med inslag av fat, peppar, katrinplommon, björnbär, lagerblad och muskot.

DESSERT
* Knäckig äppelpaj med kokos *


4 pers

4-5 äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel
100 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 dl kokos
1 dl havregryn

1. Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär i skivor.
2. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Tillsätt smöret i tunna skivor. Smeten ska vara grynig och smulig.
3. Täck botten av en pajform med äppleskivor. Strö över socker och kanel.
4. Smula över smuldegen.
5. Baka kakan i 175 grader i cirka 35 minuter tills täcket fått en gyllene färg.

Låt svalna något och servera med vaniljsås eller en klick vaniljglass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar