lördag 19 november 2011

Höstmeny 2

Voilá - här bjuder jag er på ytterligare en riktig höstmeny med härliga smaker av skog och vilt.

FÖRRÄTT
* Jordärtskockssoppa med kantareller och bacon *


4 pers

400 gram jordärtskockor
3 sharlottenlökar
25 gram smör
1 vitlöksklyfta
3 dl vatten
300 gram färska kantareller
150 gram bacon (gärna kalkonbacon)
10 cm purjolök
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 äggula
flingsalt, svartpeppar

1. Skala och tärna jordärtskockorna. Lägg gärna i lite citronvatten så att de inte mörknar.
2. Finhacka löken.
3. Smält smöret i en kastrull. Fräs lök och pressad vitlök.
4. Tillsätt jordärtskockorna. Häll över vatten och salta och peppra. Låt koka i 25-30 minuter tills kockorna blivit riktigt mjuka.

5. Borsta och rensa kantarellerna.
6. Strimla bacon och skär purjon i slantar.
7. Fräs kantarellerna i stekpanna på hög värme. Låt dem svettas i 3-4 minuter. Tillsätt därefter en rejäl klick smör och häll i bacon och purjolök. Salta och peppra och ställ åt sidan.

8. Häll i vinet i soppan, tillsätt 2 dl grädde och mjölk. Låt sjuda samman några minuter.
9. Mixa soppan slät.
10. Blanda äggulan med resterande (1 dl) grädde och häll ner i soppan.
11. Smaka av med salt och peppar.
12. Fördela kantarellfräset i djupa tallrikar och häll försiktigt soppan över


Tips från Sommeliern

Budget: Simonsig Chardonnay
Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
Torr, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av persika, ananas, smör, apelsin och vanilj. 

Festligare tillfällen: Macon Milly Lamartine Clos du Four
Ursprung Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Mâcon
Torr, nyanserad, mycket frisk smak med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpple, smör, grapefrukt, örter, nötter och mineral. 



HUVUDRÄTT
* Hjortfilé med bakade rotfrukter och rödvinssås *


4 pers

800 gram hjortfilé
Vitlök
Salt, peppar

1. Putsa köttet rent från eventuella senor och hinnor. Dela eventuellt i 2 mindre bitar.
2. Bryn köttet hastigt runt om. Salta och peppra och skiva vitlök över.
3. Stek köttet i ugnen på 150 grader tills en innertemperatur på 57 grader.
4. Ta ut köttet, vira in i folie och låt vila ungefär 10 minuter.

Rödvinssås
4 dl rött vin
1 msk olivolja
1 scharlottenlök
2 msk farinsocker
1 msk balsamvinäger
4 dl kalvfond (4 msk kalvfond + 4 dl vatten)
1 msk Maizena

1. Hacka löken fint och fräs i olivoljan. Tillsätt farinsocker och rör om.
2. Häll i vin, balsamvinäer och kalvfond. Låt koka upp.
3. Red av med Maizena och reducera såsen tills mindre än hälften återstår.
4. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.

Bakade rotfrukter med svamp
2 svartrötter
4 morötter
1-2 palsternackor
8 skogschampinjoner
1 scharlottenlök
Olivolja
Bladpersilja

1. Skala svartrötter, morötter och palsternacka och dela i lagom stora bitar, typ lillfingerstora.
2. Blanda rotfrukterna med olivoljan i en plastpåse och vänd runt.
3. Häll upp i en ugnsfast form, salta och peppra och baka i ugnen på 150 grader 15-20 minuter.
4. Rensa svampen och dela i fjärdedelar. Stek i smör i en stekpanna.
5. Lägg upp rotfrukterna på tallrikarna, lägg på svamp och lökringar. Toppa med bladpersilja.


Tips från Sommeliern

Budget: Marqués de Murrieta Ygay Reserva
Spanien, Rioja
Balanserad, utvecklad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av dill, torkade fikon, plommon, muskot och mörk choklad. 

Festligare tillfällen: Meerlust Rubicon
Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
Smakrikt, utvecklat vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, tobak, mörk choklad och svart te.


 Ridge Geyserville Zinfandel
USA, Kalifornien
Finns i Systembolagets beställningssortiment
Smakrikt, fylligt.  Skön balans, fin saftighet och utmärkt lång, mineralisk, lakritstonad eftersmak med både lite sötfrukt och värme. 


* DESSERT *
Äppeltarte


Deg
3 dl vetemjöl
100 gram kallt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning
3 medelstora äpplen
2-3 msk socker
1/2 tsk kanel
1 dl aprikosmarmelad
2-3 msk vatten

1. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivad smör, socker och vaniljsocker.
2. Smula samman och tillsätt ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Forma degen till en rundel och lägg i en pajform (20-22 cm i diameter). Tryck ut degen med mjölad tumme.
4. Förgrädda i 200 grader varm ugn i 12 minuter.
5. Tvätta och kärna ur äpplena - behåll skalet. Skär i halvor och därefter i tunna skivor.
6. Lägg äppleskivorna i prydliga cirklar i pajformen och pudra över lite socker och kanel.
7. Grädda i 200 grader i 25 minuter. Höj eventuellt värmen till 225 grader mot slutet så att pajen får fin färg.
8. Värm marmeladen i en liten kastrull, rör ner vattnet.
9. Pensla blandningen över den färdiga pajen och låt svalna.

Servera med en klick vispgrädde och kanske ett blad citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar