måndag 26 oktober 2020

Italienska köttbullar i tomatsås

En riktig Lady och Lufsen-rätt. Smakrika italienska köttbullar som får puttra i en riktigt god tomatsås. Servera med din favoritspagetti och gärna ett glas Chianti Classico.


4 pers

Köttbullar
500 gram blandfärs
1 gul lök
1 1/2 dl grädde
2 msk ströbröd
1 ägg
1 dl riven parmesanost
Rivet skal av 1/2 tvättad (ekologisk) citron
2 msk hackad persilja
Salt, peppar

Finhacka löken och stek den utan att den tar färg, den ska bara bli glansig. 
Blanda samman grädde och ströbröd och låt stå och svälla en stund.
Blanda färs, ägg, lök, ost och gräddblandning.
Riv i citronskal och blanda ner i smeten tillsammans med persilja.
Krydda med salt och peppar.

Blöt händerna och forma lite större köttbullar. Detta recept ger cirka 20 st. 
Stek köttbullarna i smör- och rapsolja.
Du kan även göra dem i ugnen. Lägg då köttbullarna på ett bakplåtspapper på en plåt och baka dem på 200 grader cirka 10 minuter. Efter det steker jag dem snabbt på stekjärnet så de får lite yta.

Tomatsås
1 flaska Mutti passerade tomater (400 gram)
2-3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk grönsaksbuljong
1/2 kruka basilika
Salt, svartpeppar, chiliflakes

Finhacka löken och stek så den blir glansig. 
Tillsätt de passerade tomaterna och pressa i vitlök.
Rör i grönsaksbuljong.
Hacka basilika och blanda i såsen. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra cirka 10 min.
Smaka av med salt, peppar och lite chiliflakes.

Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt puttra ihop en liten stund.

Servera med spagetti.
Toppa med mycket riven parmesan och lite färsk basilika.
Dra gärna ett extra varv med pepparkvarnen.



Vintips
Till denna rätt serverar vi såklart en klassisk italienare. Chianti Classico Fonterutoli 2018 (32229) är alltid ett säkert kort och har en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, jordgubbar, kaffe, svartpeppar, nötter och kakao. Pris: 159:-





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar